Словенија поднијела тужбу против Хрватске

Танјуг
Словенија поднијела тужбу против Хрватске

Стразбур - Влада Словеније поднела је тужбу Европском суду за људска права против Хрватске.

Тужба је поднешена због односа хрватских правосудних и извршних органа према имовини и потраживањима Љубљанске банка д.д. након распада бивше СФРЈ, саопштио је тај суд са сједиштем у Стразбуру.

"Према наводима Владе (Словеније) подносиоца представке, Љубљанска банка и њен огранак у Загребу покренули су поступак пред хрватским судовима између 1991. и 1996. године против бројних хрватских предузећа, тражећи враћање дугова по кредитима уговореним у бившој СФРЈ, углавном 1980-их", пише у саопштењу Европског суда достављеном Танјугу.

Од 1994. године, више од 80 таквих судских случајева се водило пред хрватским судовима, додаје се и прецизира да словеначка представка поднјнета Европском суду за људска права обухвата 26 случајева.

"Неки од њих су још у току, док су неки завршили с пресудама које ускраћују Љубљанској банци ефективан locus standi (право на жалбу) пред хрватским судовима; коначно, у појединим случајевима, пресуде судова у корист банке никада неће моћи да буду примијењене", преноси Европски суд наводе званичне Љубљање.

Словеначка влада сматра да је Хрватска извршила више кршења члана Конвенције који гарантује право на правично суљење.

"Према њиховом мишљењу, Љубљанска банка је била (и још је) жртва произвољног тумачења словеначког закона од стране хрватских судова, чиме крше и хрватске прописе из процесног права, што доводи до сталног самовољног ускраћивања права на жалбу Љубљанској банци у дотичним поступцима".

Словеначка влада наводи и повреду права Љубљанској банци на правну сигурност, једнакост пред законом, и на једнак третман супротстављених страна у судском поступку.

Словенци се такође жале на неразумне дужине трајања поступака и повреду права на непристрасан и независан рад суда, због мијешања хрватске извршне власти у судске поступке.

Поред тога, Љубљана је у представци навела да је било неколико случајева озбиљног кршења права Љубљанске банке у Хрватској на мирно уживање права власништва, забране дискриминације и права на жалбу, наводи се у саопштењу Европског суда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана