Радман: БиХ суверена држава са два ентитета и три народа

Танјуг
Радман: БиХ суверена држава са два ентитета и три народа

САРАЈЕВО - Хрватска уважава БиХ онаквом како је Париско-дејтонски мировни споразум и њен Устав дефинишу - као суверену државу са два ентитета и три конститутивна једнакоправна народа, изјавио је министар спољних и европских послова Хрватске Гордан Грлић Радман.

У хрватском “нон пејперу” смо показали поштовање и уважавање које Хрватска има према БиХ, изјавио је Грлић Радман, који се вратио се из дводневне посјете Босни и Херцеговини.

“Њиме отварамо простор за дубљу расправу о изузетно битним темама на Савјету за спољне послове Европске уније у мају”, рекао је он и додао да је све то у циљу повећања будности Европске уније према БиХ и њеном путу према добијања статуса земље кандидаткиње за чланство у ЕУ.

У интервјуу за Радиосарајево.ба, министар спољних и европских послова Хрватске је рекао да су у тим настојањима, између осталог, истакли потребу реформе Изборног закона како би се уклониле све постојеће неједнакости и тиме релаксирала политичка клима и могућност сврховите политичке сарадње унутар БиХ.

Грлић Радман је рекао да су свједоци да у одређеним круговима постоје они који не желе блиске и пријатељске односе између Хрватске и Босне и Херцеговине, те стога кроз разне конструкције покушавају хрватску помоћ на босанскохерцеговачком путу у евроатланске интеграције представити као проблематичну или неискрену.

Босна и Херцеговина у Хрватској има искреног партнера и заговаратеља који жели Босни и Херцеговини да буде стабилна и функционална држава с три коститутивна народа, у којој сваки од та три народа могу изабрати своје легитимне представнике на свим нивоима власти и која суверено иде према евроатланским интеграцијама, истакао је он.

Што се тиче другог “нон-пејпера” о коме се ових дана много више говорило, а то је документ који се везује за Словенију и словеначког премијера Јанеза Јаншу, Грлић Радман је рекао да они нису упознати са тим наводним “нон-пејперу” и да не би хтјели да спекулишу о томе.

“Уз то, било какво могуће прекрајање граница на овим просторима за нас не долази у обзир, односно несумњиво је супротно ставовима које заступамо”, истакао је он.

Према ријечима Грлић Радмана, позиција Хрватске у односу на БиХ је увијек била јасна.

“Дакле, уважавамо је онаквом како је Париско-дејтонски мировни споразум и њен Устав дефинишу - као суверену државу са два ентитета и три конститутивна једнакоправна народа”, навео је он.

Грлић Радман је рекао да је једини релевантни “нон-пејпер” на политичкој сцени онај настао на хрватску иницијативу, у сарадњи са још пет држава чланица, који смо транспарентно представили те који је несумњиво добро примљен код колега министара ЕУ - па тако и од словеначког колеге, што посредно указује и какав је став Словеније.

“Овај “нон-пејпер” управо потврдује да је Хрватска била, те ће остати највећи и најустрајнији заговорник БиХ у свим структурама ЕУ и у склопу тога жели да БиХ буде јаче заступљена у расправама унутар бројних институција ЕУ”, казао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана