Radman: BiH suverena država sa dva entiteta i tri naroda

Tanjug
Radman: BiH suverena država sa dva entiteta i tri naroda

SARAJEVO - Hrvatska uvažava BiH onakvom kako je Parisko-dejtonski mirovni sporazum i njen Ustav definišu - kao suverenu državu sa dva entiteta i tri konstitutivna jednakopravna naroda, izjavio je ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman.

U hrvatskom “non pejperu” smo pokazali poštovanje i uvažavanje koje Hrvatska ima prema BiH, izjavio je Grlić Radman, koji se vratio se iz dvodnevne posjete Bosni i Hercegovini.

“Njime otvaramo prostor za dublju raspravu o izuzetno bitnim temama na Savjetu za spoljne poslove Evropske unije u maju”, rekao je on i dodao da je sve to u cilju povećanja budnosti Evropske unije prema BiH i njenom putu prema dobijanja statusa zemlje kandidatkinje za članstvo u EU.

U intervjuu za Radiosarajevo.ba, ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske je rekao da su u tim nastojanjima, između ostalog, istakli potrebu reforme Izbornog zakona kako bi se uklonile sve postojeće nejednakosti i time relaksirala politička klima i mogućnost svrhovite političke saradnje unutar BiH.

Grlić Radman je rekao da su svjedoci da u određenim krugovima postoje oni koji ne žele bliske i prijateljske odnose između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te stoga kroz razne konstrukcije pokušavaju hrvatsku pomoć na bosanskohercegovačkom putu u evroatlanske integracije predstaviti kao problematičnu ili neiskrenu.

Bosna i Hercegovina u Hrvatskoj ima iskrenog partnera i zagovaratelja koji želi Bosni i Hercegovini da bude stabilna i funkcionalna država s tri kostitutivna naroda, u kojoj svaki od ta tri naroda mogu izabrati svoje legitimne predstavnike na svim nivoima vlasti i koja suvereno ide prema evroatlanskim integracijama, istakao je on.

Što se tiče drugog “non-pejpera” o kome se ovih dana mnogo više govorilo, a to je dokument koji se vezuje za Sloveniju i slovenačkog premijera Janeza Janšu, Grlić Radman je rekao da oni nisu upoznati sa tim navodnim “non-pejperu” i da ne bi htjeli da spekulišu o tome.

“Uz to, bilo kakvo moguće prekrajanje granica na ovim prostorima za nas ne dolazi u obzir, odnosno nesumnjivo je suprotno stavovima koje zastupamo”, istakao je on.

Prema riječima Grlić Radmana, pozicija Hrvatske u odnosu na BiH je uvijek bila jasna.

“Dakle, uvažavamo je onakvom kako je Parisko-dejtonski mirovni sporazum i njen Ustav definišu - kao suverenu državu sa dva entiteta i tri konstitutivna jednakopravna naroda”, naveo je on.

Grlić Radman je rekao da je jedini relevantni “non-pejper” na političkoj sceni onaj nastao na hrvatsku inicijativu, u saradnji sa još pet država članica, koji smo transparentno predstavili te koji je nesumnjivo dobro primljen kod kolega ministara EU - pa tako i od slovenačkog kolege, što posredno ukazuje i kakav je stav Slovenije.

“Ovaj “non-pejper” upravo potvrduje da je Hrvatska bila, te će ostati najveći i najustrajniji zagovornik BiH u svim strukturama EU i u sklopu toga želi da BiH bude jače zastupljena u raspravama unutar brojnih institucija EU”, kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana