Пуповац позвао да се не забораве страхоте усташког злочина

Агенције
Пуповац позвао да се не забораве страхоте усташког злочина

Јасеновац - Предсједник Српског народног вијећа у Хрватској Милорад Пуповац данас је у Спомен-подручју Јасеновац позвао хрватско друштво да не допусти да се забораве страхоте усташког злочина.Пуповац је на обиљежавању 70 година од пробоја логораша из усташког концентрационог логора Јасеновац упозорио да неки представници правосуђа и политичари данас не виде ништа спорно у стадионском скандирању “За дом спремни”, те додао да данас неки политичари злочине НДХ пребацују “на силе осовине”.


Он је позвао хрватско друштво да препозна знакове и одупре се “атмосфери фашизације и нацизације”, те очува сјећање на Јасеновац.

Пуповац је запитао могу ли ученици у хрватским основним школама знати да је у Јасеновцу постајао дјечији логор у којем је усмрћено 20.000 дјеце животне доби до 14 година.

“Знају ли за друге логоре за дјецу попут онога у Сиску, Јастребарском, Крижевцима и Ђакову у које су довођена српска и јеврејска дјеца, која су изгладњивана и усмрћивана само зато што су им родитељи били Јевреји или Срби. Знају ли да ромска дјеца нису имала ни ту логорску привилегију, него су заједно с родитељима одмах вођена на стратиште”, рекао је Пуповац.

Предсједник Управног одбора Спомен-подручја Јасеновац Наташа Матаушић подсјетила је у обраћању да је сваки педаљ ове ливаде натопљен крвљу логораша и да се тај догађај никада не смије заборавити.

Комеморацији је, као изасланик предсједника Колинде Грабар Китаровић, присуствовао филмски продуцент и двоструки оскаровац Бранко Лустиг, који је као дијете био у концентрационим логорима Аушвиц и Берген-Белсен.

У Спомен-подручју Јасеновац данас је обиљежено 70 година од пробоја логораша из усташког концентрационог логора Јасеновац. Комеморација је одржана под покровитељством Хрватског сабора. Скупу су присуствовали преживјели логораши, хрватски министри, представници дипломатског кора, црквених заједница, националних мањина, антифашистичких удружења.

 “Хрватска није наследница НДХ”

На комеморацији поводом 70. годишњице пробоја затвореника из Јасеновца истакнуто је да се не смије допустити да жртве усташког режима буду заборављене.

Уз преживјеле логораше, на комеморацији су били хрватски премијер Зоран Милановић и предсједник Сабора Јосип Леко, више министара, градоначелник Загреба Милан Бандић, као и представници вјерских заједница, дипломатског кора и антифашистичких удружења. Није, међутим, дошла предсједница Колинда Грабар Китаровић, што показује ново несагласје државног врха.

Премијер Хрватске Зоран Милановић истакао је да се држава Хрватска темељи на ЗАВНОХ-у, а не на НДХ, што је потврђено и у Уставу, и истакао значај партизана.

“За мене је у Другом свјетском рату постојала само једна хрватска војска, то су били хрватски партизани”, нагласио је Милановић пред више стотина људи окупљених у Јасеновцу.

Он је нагласио да треба стално подсјећати на оно што се догађало у јасеновачком логору и на другим мјестима. Премијер је рекао да треба говорити о убиствима послије Блајбурга, али не на Блајбургу.

“Од тога нико не треба окретати главу и о томе треба отворено говорити. Али, Блајбург је мјесто жала и комеморације пропасти Независне Државе Хрватске, државе која није била држава хрватског народа и против које је хрватски народ и српски народ у Хрватској устао јер није могао трпети неправду”, нагласио је Милановић.

Свој говор Милановић је завршио поруком: “Живио хрватски антифашизам, живјела хумана и модерна Хрватска”.

Предсједик Сабора Јосип Леко упозорио је да ни данас нису потпуно поражене идеје нацизма и фашизма.

“Страхоте Јасеновца опомињу и позивају све нас да више никада не допустимо дискриминацију и прогоне на темељу националних, вјерских, идеолошких или родних разлика”, поручио је Леко и додао да треба реаговати на “рециклирање побјеђених и недемократских идеја из прошлости и осуђивати их”.

“Не смијемо допустити да жртве усташког режима буду заборављене или да неко покуша да негира усташке злочине”, нагласио је Леко и додао да Хрватска није нити жели да буде насљедница НДХ, већ је утемељена на антифашизму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана