Предсједник Милановић упутио оштро писмо Пленковићу

Танјуг
Предсједник Милановић упутио оштро писмо Пленковићу

ЗАГРЕБ - Хрватски предсједник Зоран Милановић упутио је писмо предсједнику владе Андреју Пленковићу у којем позива премијера да смјени министра обране Марија Баножића, пренијели су данас хрватски медији.

Милановић је у писму оптужио Баножића да скрива од јавности закључке Инспектората одбране који потврђују да начелник Генералштаба Оружаних снага Хрватске, адмирал Роберт Храњ, није кршио закон у пружању подршке Канцеларији Предсједника, пренио је портал index.hr.

Милановић у писму, које је послато у понедјељак, од Пленковића тражи и да хитно наложи декласификацију записника Инспектората одбране.

Предмет надзора Инспектората било је поступање Генералштаба ОС РХ у спровођењу Одлуке министра одбране о одржавању свечане заклетве 32. генерације регрута на добровољном војном оспособљавању те у пружању подршке Оружаних снага РХ Канцеларији предсједника Хрватске у 2021. години.

У писму је Милановић навео да је Инспекторат одбране утврдио да су Генералштаб и његов начелник поступали у оквиру законских прописа Републике Хрватске.

“Оваквим закључком потврђено је да је министар одбране лажно оптужио војни врх за кршење закона и тиме нанио штету Оружаним снагама и Републици Хрватској. Овдје напомињем да је Ваш министар одбране током 2021. године упутио више од 190 службених дописа у којима је лажно тврдио како Генералштаб крши закон пружајући подршку предсједнику Републике и Врховном команданту ОС РХ”, навео је Милановић.

Он је додао да и сам начин на који је министар одбране тражио инспекцијски надзор, унапред јавно окривљујући Генералштаб ОСРХ и адмирала Храња за кршење закона, те јавно позивајући адмирала Храња на оставку, потврђује да управо Пленковићев министар одбране континуирано злоупотребљава своја овлашћења.

“Овакво министрово злонамјерно и погрешно тумачење законских одредби потврђује и његово потпуно неразумијевање система командовања у Оружаним снагама РХ. На досад незабељежен начин, министар одбране својим одлукама практично оспорава чак и уставни и законски положај и овлашћења Предсједника Републике као Врховног команданта ОС РХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана