Predsjednik Milanović uputio oštro pismo Plenkoviću

Tanjug
Predsjednik Milanović uputio oštro pismo Plenkoviću

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Zoran Milanović uputio je pismo predsjedniku vlade Andreju Plenkoviću u kojem poziva premijera da smjeni ministra obrane Marija Banožića, prenijeli su danas hrvatski mediji.

Milanović je u pismu optužio Banožića da skriva od javnosti zaključke Inspektorata odbrane koji potvrđuju da načelnik Generalštaba Oružanih snaga Hrvatske, admiral Robert Hranj, nije kršio zakon u pružanju podrške Kancelariji Predsjednika, prenio je portal index.hr.

Milanović u pismu, koje je poslato u ponedjeljak, od Plenkovića traži i da hitno naloži deklasifikaciju zapisnika Inspektorata odbrane.

Predmet nadzora Inspektorata bilo je postupanje Generalštaba OS RH u sprovođenju Odluke ministra odbrane o održavanju svečane zakletve 32. generacije regruta na dobrovoljnom vojnom osposobljavanju te u pružanju podrške Oružanih snaga RH Kancelariji predsjednika Hrvatske u 2021. godini.

U pismu je Milanović naveo da je Inspektorat odbrane utvrdio da su Generalštab i njegov načelnik postupali u okviru zakonskih propisa Republike Hrvatske.

“Ovakvim zaključkom potvrđeno je da je ministar odbrane lažno optužio vojni vrh za kršenje zakona i time nanio štetu Oružanim snagama i Republici Hrvatskoj. Ovdje napominjem da je Vaš ministar odbrane tokom 2021. godine uputio više od 190 službenih dopisa u kojima je lažno tvrdio kako Generalštab krši zakon pružajući podršku predsjedniku Republike i Vrhovnom komandantu OS RH”, naveo je Milanović.

On je dodao da i sam način na koji je ministar odbrane tražio inspekcijski nadzor, unapred javno okrivljujući Generalštab OSRH i admirala Hranja za kršenje zakona, te javno pozivajući admirala Hranja na ostavku, potvrđuje da upravo Plenkovićev ministar odbrane kontinuirano zloupotrebljava svoja ovlašćenja.

“Ovakvo ministrovo zlonamjerno i pogrešno tumačenje zakonskih odredbi potvrđuje i njegovo potpuno nerazumijevanje sistema komandovanja u Oružanim snagama RH. Na dosad nezabelježen način, ministar odbrane svojim odlukama praktično osporava čak i ustavni i zakonski položaj i ovlašćenja Predsjednika Republike kao Vrhovnog komandanta OS RH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana