Поџић: Милановић лијечи фрустрације

Срна
Поџић: Милановић лијечи фрустрације

МАДРИД - Министар одбране у Савјету министара Сифет Поџић изјавио је у Мадриду да није сагласан са изјавом предсједника Хрватске Зорана Милановића да би ситуација у БиХ могла изазвати нестабилности на Балкану.

Поџућ је рекао новинарима да му се чини "да Милановић лијечи неке своје фрустрације јер се дуго водила полемика око његовог блокирања пута Финске и Шведске у пуноправно чланство НАТО-а". Он је истакао да БиХ управо са Хрватском има одличну сарадњу у смислу школовања особља и извођење заједничких вјежби, јавља извјештач Срне.

Поџић је рекао да је охрабрен јединством и подршком министара одбране земаља чланица НАТО коју су исказали током радне вечере у оквиру Самита Сјеверноатлантске алијансе у Шпанији, подсјетивши да су на тој вечери са министрима земаља чланица НАТО-а синоћ били јединствени у подршци и помоћи БиХ.

Он је навео да је током те вечере тема била Балкан, али да се све претворило у разговоре о везама БиХ и Сјевероатлантског савеза.

Поџић је рекао да је подржан пакет подршке за БиХ, као и за све земље чланице НАТО савеза које су "тренутно угрожене" због рата у Украјини, те да је тема била и чињеница да се мисија ЕУФОР-а завршава у новембру.

Он је навео да је НАТО прије мјесец дана почео рад на пакету помоћи за БиХ, који је јуче потврђен и предвиђа "да земља буде стављена у пуну структуру будуће европске безбједности као да је чланица Савеза".

"То ће БиХ омогућити брзо спровођење Прегледа одбране и модернизацију Оружаних снага. Олакшаће нам и тамо гдје имамо проблема са буџетом", рекао је Поџић. На питање Срне о противљењу Републике Српске пуноправном чланству у НАТО-у имајући у виду резолуцију Народне скупштине о војној неутралности БиХ, Поџић је навео да ће се то питање морати рјешавати разговорима.

Милановић је на Самиту НАТО-а у Мадриду рекао да БиХ представља безбједносни проблем "и нешто што живот у сусједству чини нестабилним и лошим, и што угрожава барем пола милиона држављана ЕУ, што су Хрвати у БиХ". Он је подсјетио да је Европски савјет Украјини и Молдавији дао статус кандидата, "а БиХ чвргу" и празна обећања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана