Podžić: Milanović liječi frustracije

Srna
Podžić: Milanović liječi frustracije

MADRID - Ministar odbrane u Savjetu ministara Sifet Podžić izjavio je u Madridu da nije saglasan sa izjavom predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da bi situacija u BiH mogla izazvati nestabilnosti na Balkanu.

Podžuć je rekao novinarima da mu se čini "da Milanović liječi neke svoje frustracije jer se dugo vodila polemika oko njegovog blokiranja puta Finske i Švedske u punopravno članstvo NATO-a". On je istakao da BiH upravo sa Hrvatskom ima odličnu saradnju u smislu školovanja osoblja i izvođenje zajedničkih vježbi, javlja izvještač Srne.

Podžić je rekao da je ohrabren jedinstvom i podrškom ministara odbrane zemalja članica NATO koju su iskazali tokom radne večere u okviru Samita Sjevernoatlantske alijanse u Španiji, podsjetivši da su na toj večeri sa ministrima zemalja članica NATO-a sinoć bili jedinstveni u podršci i pomoći BiH.

On je naveo da je tokom te večere tema bila Balkan, ali da se sve pretvorilo u razgovore o vezama BiH i Sjeveroatlantskog saveza.

Podžić je rekao da je podržan paket podrške za BiH, kao i za sve zemlje članice NATO saveza koje su "trenutno ugrožene" zbog rata u Ukrajini, te da je tema bila i činjenica da se misija EUFOR-a završava u novembru.

On je naveo da je NATO prije mjesec dana počeo rad na paketu pomoći za BiH, koji je juče potvrđen i predviđa "da zemlja bude stavljena u punu strukturu buduće evropske bezbjednosti kao da je članica Saveza".

"To će BiH omogućiti brzo sprovođenje Pregleda odbrane i modernizaciju Oružanih snaga. Olakšaće nam i tamo gdje imamo problema sa budžetom", rekao je Podžić. Na pitanje Srne o protivljenju Republike Srpske punopravnom članstvu u NATO-u imajući u vidu rezoluciju Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti BiH, Podžić je naveo da će se to pitanje morati rješavati razgovorima.

Milanović je na Samitu NATO-a u Madridu rekao da BiH predstavlja bezbjednosni problem "i nešto što život u susjedstvu čini nestabilnim i lošim, i što ugrožava barem pola miliona državljana EU, što su Hrvati u BiH". On je podsjetio da je Evropski savjet Ukrajini i Moldaviji dao status kandidata, "a BiH čvrgu" i prazna obećanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana