Неизвјестан исход гласања о (не)повјерењу влади Абазовића

Танјуг
Неизвјестан исход гласања о (не)повјерењу влади Абазовића

ПОДГОРИЦА - Два дана уочи ванредне сjеднице Скупштине Црне Горе на којој ће се гласати о (не)повjерењу влади Дритана Абазовића није могуће предвидjети исход, а на столу су најмање три опције - пад владе, прекомпоновању извршне власти по принципу "старе" већине, након избора 30. августа 2020. и формирање прелазне владе са јединим задатком да припреми ванредне парламентарне изборе.

Демократска Црна Гора, која је од Абазовића тражила да поднесе оставку, поручила му је јуче да ће размотрити његов предлог о враћању на "стару" већину, ако им га премијер достави писмено.

Истовремено, међутим, на јучерашњој седници Скупштине један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић најавио је да ће тај савез такође поднети иницијативу за изгласавање неповерења актуелној влади и иницијативу за смену предhседнице Скупштине Данијеле Ђуровић. Аналитичар Златко Вујовић каже да треба сачекати седницу страначког Предсједништва, али сматра да Демократе немају разлога да подрже Абазовића, након што је, како каже досадашња влада темељно елиминисала њихове кадрове, док је Владимир Павићевих убеђен да ће влада опстати и подсјећа да су Демократе потписале изјаву части у којој пише да неће сарађиивати и правити скупштинску већиину са ДПС-ом. Вујовић подсећа да су партије ван парламента спремне за пад владе што би отворило могућност за избор нове.

"Чини ми се ипак да је реалније очекивати да су Абазовићу дани на мјесту премијера, прилично одбројани, тј. много су веће шансе да влада падне него да опстане," казао је он за Тањуг.

Вујовић наглашава да је актуелни премијер потезима, како тврди, одвлачења земље ка агенди председника Србије Александра Вучића, направио пуно ,,аутоголова" и на тај начин лишио своју партију бирачког тела захваљујући којем је ушла у парламент.

,,Бојим се да је господин Абазовић прилично неповратно урушио позицију УРА и да она више никада неће бити у позицији какву је имала сада. Пуно је ту нелогичних потеза. Он је био у ситуацији да уђе у историју као најуспешнији премијер, као премијер који ће окончати процес европских интеграција, где ће Црна Гора добити датум уласка у Европску унију", каже он и оцијењује да је Абазовић то све одбацио.

Како каже није тајна да су бројни западни партнери и њихови амбасадори, високи званичници, тражили од Абазовића да одложи потписивање Темељног уговора, како не би угрозио динамику интеграција.

"На све ове захтеве господин Абазовић је реаговао јасно и ригидно, а то је да је приоритет Темељни уговор," рекао је Вујовић, а на питање Тањуга да ли би у случају да скупсттина изгласа поверење Абазовићу то био дефинитивни пораз Мила Ðукановића, одговорио је одречно

. "Био би то пораз оних који су гласали за Абазовића", тврди Вујовић. Владимир Павићевић, међутим, сматра да влада неће пасти и да ће њен опстанаак бити најтежи пораз ДПС-а, који ће касније, како предвиђа, довести до колапса и подела унутар те странке.

Сматра да Демократска Црна Гора, на чијем челу је бивши председник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић, неће гласати за рушење владе. Као разлог, аналитичар наводи потписану изјаву части у којој, каже, пише да Демократе неће сарађивати и правити скупштинску већину са ДПС-ом.

Истиче и да је посебна тема шта ће се десити након 19. августа, када "све маске падну".

Онда може да се размишља о томе, да ли и на који начин оснажити ову владу. Моја претпоставка је да би можда најрационалније било да се направи договор. Да се овој влади омогући да ради још неколико месеци, да заврши неке теме и питања које је добро почела, а онда да направимо договор да се 17. априла идуће године иде упоредо и на изборе председника државе Црне Горе и на ванредне парламентарне изборе", казао је Павићевић за Тањуг.

Као аргументе за мишљење да ће влада добити поверење Скупштине наводи то што је, како каже, Милов ДПС (Демократска партија социјалиста) превише слаб у овом моменту да би могао да изнесе процедуру рушења владе до краја.

"На другој страни, имамо очигледну ситуацију да је ово једна реформска влада која је убрзала процес европске интеграције Црне Горе и која води најјачу борбу против организованог криминала и корупције у историји Црне Горе.

Према томе, тешко је објаснити некоме, ко на пример није традиционални савезник ДПС-а, да сада треба да се руши таква влада", рекао је Павићевић. Он сматра да је потписивање Темељног уговора корак напред за црногорско друштво, јер се том одлуком, према његовим речима, ставила тачка на тему која је оптерећивала друштво више од деценију.

"Моја је процена да чин господина Абазовића као председника владе, реално говорећи, Црној Гори доноси стабилизацију као држави и Дритану Абазовићу као политичару.

Он је човјек који заговара грађанске принципе у црногорској политици, уважава да вјерници имају своја права, да морају да буду уређени односи између државе и верских заједница", рекао је Павићевић.

Скупштина Црне Горе 19. августа гласа о повјерењу Влади Дритана Абазовића, на предлог посланичких клубова Демократске партије социјалиста, Социјалдемократске партије – Либералне партија, Социјалдемократа и Демократске уније Албанаца

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана