Кучан: БиХ се распада изнутра

Танјуг
Кучан: БиХ се распада изнутра

ЉУБЉАНА - Није реално да се Словенија, током свог предсједавања Савјетом Европске уније, у другој половини ове године, пред ЕУ представи као активни фактор у региону Западног Балкана, сматра бивши словеначки предсједник Милан Кучан.

Он је, у интервјуу за данашње издање љубљанског "Дела", рекао да му се чини како је амбиција садашње словеначке владе да понуди неку "свјежу идеју" за приближавање Западног Балкана Европској унији.

- То се чини привлачним, али је нереално - казао је Кучан, додавши да се Словенија од тог простора годинама удаљавала и дипломатски га занемаривала па се сада тешко може представити као утицајан регионални фактор, пренијела је Хина.

- Посебно зато јер нам уплетене државе у региону то не признају - додао је он, а као примјер гдје се Словенији признаје утицај споменуо је само Сјеверну Македонију, гдје је словеначка политика била "прилично активна".

- Ни Косово нас не види као фактор у региону, па се тешко можемо поставити у улогу некога ко разумије те процесе, некога ко има рјешења, кад смо се годинама претварали да нас не занима тај простор - казао је Кучан, за кога Хина наводи да је још увијек утицајан у словеначкој политици.

Говорећи о БиХ, поводом недавних полемика око наводног нон-пејпера у коме се размишља о прекрајању граница на Балкану и подјели БиХ дуж етничких линија, Кучан се присјетио ситуације од прије десетак година.

Он је тада, као изасланик премијера Борута Пахора, анализирао стање у БиХ и сам о томе саставио једну врсту неформалног документа на неколико страница, те га предао тадашњем предсједнику Европског савјета Херману ван Ромпеју.

- Добио сам осјећај да га та анализа на десетак страница није занимала или да је није ни прочитао. Казао ми је - речено поједностављено - да је пажња Европске уније - све док нема рата - усмјерена на Србију, да Србију треба што прије оспособити и примити у ЕУ, како би она као регионална сила на Балкану преузела одговорност за пацификацију Балкана - казао је Кучан.

Он каже да је Ван Ромпеја том приликом упозорио како је опасно на Балкану говорити о регионалним силама јер то води према рату.

Кучан, такође, каже да је анализа коју је тада предао Ван Ромпеју садржавала "грубе чињенице" о стању у БиХ и то да она након Дејтонског споразума "пропада".

-Не само да не функционише, него да се распада изнутра - навео је Кучан, додавши да стање ни сада није боље.

-Ако се у 30 година ништа не догоди и ствари остају на статусу кво, то значи да је стање све горе, а подјеле све веће. Ако се ништа не учини да се заустави унутарњи распад државе, може се догодити и да дође до распада извана . казао је Кучан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана