Kučan: BiH se raspada iznutra

Tanjug
Kučan: BiH se raspada iznutra

LjUBLjANA - Nije realno da se Slovenija, tokom svog predsjedavanja Savjetom Evropske unije, u drugoj polovini ove godine, pred EU predstavi kao aktivni faktor u regionu Zapadnog Balkana, smatra bivši slovenački predsjednik Milan Kučan.

On je, u intervjuu za današnje izdanje ljubljanskog "Dela", rekao da mu se čini kako je ambicija sadašnje slovenačke vlade da ponudi neku "svježu ideju" za približavanje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

- To se čini privlačnim, ali je nerealno - kazao je Kučan, dodavši da se Slovenija od tog prostora godinama udaljavala i diplomatski ga zanemarivala pa se sada teško može predstaviti kao uticajan regionalni faktor, prenijela je Hina.

- Posebno zato jer nam upletene države u regionu to ne priznaju - dodao je on, a kao primjer gdje se Sloveniji priznaje uticaj spomenuo je samo Sjevernu Makedoniju, gdje je slovenačka politika bila "prilično aktivna".

- Ni Kosovo nas ne vidi kao faktor u regionu, pa se teško možemo postaviti u ulogu nekoga ko razumije te procese, nekoga ko ima rješenja, kad smo se godinama pretvarali da nas ne zanima taj prostor - kazao je Kučan, za koga Hina navodi da je još uvijek uticajan u slovenačkoj politici.

Govoreći o BiH, povodom nedavnih polemika oko navodnog non-pejpera u kome se razmišlja o prekrajanju granica na Balkanu i podjeli BiH duž etničkih linija, Kučan se prisjetio situacije od prije desetak godina.

On je tada, kao izaslanik premijera Boruta Pahora, analizirao stanje u BiH i sam o tome sastavio jednu vrstu neformalnog dokumenta na nekoliko stranica, te ga predao tadašnjem predsjedniku Evropskog savjeta Hermanu van Rompeju.

- Dobio sam osjećaj da ga ta analiza na desetak stranica nije zanimala ili da je nije ni pročitao. Kazao mi je - rečeno pojednostavljeno - da je pažnja Evropske unije - sve dok nema rata - usmjerena na Srbiju, da Srbiju treba što prije osposobiti i primiti u EU, kako bi ona kao regionalna sila na Balkanu preuzela odgovornost za pacifikaciju Balkana - kazao je Kučan.

On kaže da je Van Rompeja tom prilikom upozorio kako je opasno na Balkanu govoriti o regionalnim silama jer to vodi prema ratu.

Kučan, takođe, kaže da je analiza koju je tada predao Van Rompeju sadržavala "grube činjenice" o stanju u BiH i to da ona nakon Dejtonskog sporazuma "propada".

-Ne samo da ne funkcioniše, nego da se raspada iznutra - naveo je Kučan, dodavši da stanje ni sada nije bolje.

-Ako se u 30 godina ništa ne dogodi i stvari ostaju na statusu kvo, to znači da je stanje sve gore, a podjele sve veće. Ako se ništa ne učini da se zaustavi unutarnji raspad države, može se dogoditi i da dođe do raspada izvana . kazao je Kučan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana