Кријумчарење животиња у Србији узима маха: Птице, отровне змије и мајмуни са Хоргоша

Агенције
Кријумчарење животиња у Србији узима маха: Птице, отровне змије и мајмуни са Хоргоша

Београд - Илегална трговина дивљим врстама животиња спада међу првих пет активности у свиету по обртању илегално стеченог капитала на годишњем нивоу, каже Павле Јовановић из Министарства заштите животне средине Србије.

Према процјенама Интерпола читава “индустрија” илегалне трговине дивљим врстама тешка је око 20 милијарди долара, а у посљедње вријеме она је све присутнија и на просторима Србије.

Прије неколико дана су цариници на граничном прелазу Хоргош пронашли папагаје. Ветеринарски инспектор утврдио је да је ријеч о тзв. пјевајућим папагајима из Аустралије. Овај покушај кријумчарења птица свакако није усамљен, што потврђује и случај од 18. септембра, када је на Палићу откривено 40 јединки строго заштићених врста птица које су држане у заточеништву. 

Драган Симић из Лиге за орнитолошку акцију каже да је Друштво за заштиту и проучавање птица током ове и претходних година хватало криволовце.

- Број случајева који су имали некакав судски епилог може се набројати на прстима једне руке - истиче Симић.

Јовановић истиче да се мјесечно, у просјеку, деси неколико покушаја кријумчарења животиња, али да број забиљежених случајева представља “само промил онога што прође”.

- Имали смо случај и кријумчарења мајмуна 2012. године - наводи он.

Каже да је један од најчешћих начина за кријумчарење мијешање легалног са илегалним товаром. 

- На папирима ће писати да се преноси кафа, а унутра ће бити убачене и три вреће са по 500 корњача - појаснио је он. 

У Србији је од 2010. забрањено држање опасних дивљих животиња, не само зато што су у питању угрожене врсте, већ зато што могу да представљају и опасност по људско здравље. 

- Забрањене су отровне змије, алигатори, крокодили, кајмани, крупне звери и сви примати - каже Јовановић.

Без обзира на очигледна упозорења, у пошиљкама могу да се нађу и ове животиње. На прелазу Градина је забиљежен случај са отровним змијама из Африке, за које не постоји противотров
 

Два милиона птица

Према истраживању организације “Трафик”, италијански суд је 2003. године утврдио да су двије фирме за ловачки туризам прошверцовале више од два милиона птица из Србије у Италију у периоду од шест година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана