Krijumčarenje životinja u Srbiji uzima maha: Ptice, otrovne zmije i majmuni sa Horgoša

Agencije
Krijumčarenje životinja u Srbiji uzima maha: Ptice, otrovne zmije i majmuni sa Horgoša

Beograd - Ilegalna trgovina divljim vrstama životinja spada među prvih pet aktivnosti u svietu po obrtanju ilegalno stečenog kapitala na godišnjem nivou, kaže Pavle Jovanović iz Ministarstva zaštite životne sredine Srbije.

Prema procjenama Interpola čitava “industrija” ilegalne trgovine divljim vrstama teška je oko 20 milijardi dolara, a u posljednje vrijeme ona je sve prisutnija i na prostorima Srbije.

Prije nekoliko dana su carinici na graničnom prelazu Horgoš pronašli papagaje. Veterinarski inspektor utvrdio je da je riječ o tzv. pjevajućim papagajima iz Australije. Ovaj pokušaj krijumčarenja ptica svakako nije usamljen, što potvrđuje i slučaj od 18. septembra, kada je na Paliću otkriveno 40 jedinki strogo zaštićenih vrsta ptica koje su držane u zatočeništvu. 

Dragan Simić iz Lige za ornitološku akciju kaže da je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica tokom ove i prethodnih godina hvatalo krivolovce.

- Broj slučajeva koji su imali nekakav sudski epilog može se nabrojati na prstima jedne ruke - ističe Simić.

Jovanović ističe da se mjesečno, u prosjeku, desi nekoliko pokušaja krijumčarenja životinja, ali da broj zabilježenih slučajeva predstavlja “samo promil onoga što prođe”.

- Imali smo slučaj i krijumčarenja majmuna 2012. godine - navodi on.

Kaže da je jedan od najčešćih načina za krijumčarenje miješanje legalnog sa ilegalnim tovarom. 

- Na papirima će pisati da se prenosi kafa, a unutra će biti ubačene i tri vreće sa po 500 kornjača - pojasnio je on. 

U Srbiji je od 2010. zabranjeno držanje opasnih divljih životinja, ne samo zato što su u pitanju ugrožene vrste, već zato što mogu da predstavljaju i opasnost po ljudsko zdravlje. 

- Zabranjene su otrovne zmije, aligatori, krokodili, kajmani, krupne zveri i svi primati - kaže Jovanović.

Bez obzira na očigledna upozorenja, u pošiljkama mogu da se nađu i ove životinje. Na prelazu Gradina je zabilježen slučaj sa otrovnim zmijama iz Afrike, za koje ne postoji protivotrov
 

Dva miliona ptica

Prema istraživanju organizacije “Trafik”, italijanski sud je 2003. godine utvrdio da su dvije firme za lovački turizam prošvercovale više od dva miliona ptica iz Srbije u Italiju u periodu od šest godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana