Хојт Ји: Владе у региону могу више и брже да напредују

Агенције
Хојт Ји: Владе у региону могу више и брже да напредују

Подгорица - Званичник америчке владе Хојт Брајан Ји оцијенио је да су САД интензивирале подршку Западном Балкану и да владе у региону "могу и треба више и брже" да напредују.

Замјеник помоћника државног секретара САД је у интервјуу за данашње подгоричке "Вијести" као примјере успјешне сарадње Вашингтона и Брисела са регионом у претходној години навео учлањење Црне Горе у НАТО, демократски пренос власти и обнављање привржености реформама у Македонији, даље кораке Србије и Црне Горе ка Европској унији и правосудне реформе у Албанији.

"Ипак, владе у региону могу и треба више и брже да напредују у 2018, укључујући то да оставе по страни политичаење и боље искористе предности помоћи и могућности које им пружају медјународни партнери", рекао је Хојт Брајан Ји.

Он је изразио увјерење да будућност региона лежи на Западу, али је додао да транспарентне, легалне инвестиције и помоћ из других делова света могу такодје да помогну да Балкан достигне свој циљ европских и евроатлантских интеграција.

Владе региона, како је навео, "морају да се одупру лажном пријатељству неких страних актера који занемарују међународно право или се супротстављају западној оријентацији Балкана". Амерички званичник је у том смислу поменуо Русију.

"Русија, на примјер, показала је спремност да се мијеша у изборе, подрива кључне институције Запада, као што су НАТО и ЕУ, користи снабдијевање енергијом као политичко оружје, и слаби поверење у демократију и слободно тржиште. Наставићемо да помажемо нашим партнерима да оснаже отпорност на такав малигни утицај, укључујући јачање полицијских и правосудних институција, борбу против енергетског снабдијевања и унапређење одрживог економског раста и евроатлантских интеграција", рекао је.

Он је поручио опозицији у Црној Гори да се врати у Скупштину, јер је то "најбољи начин заступања интереса грађана".

"Садашња политичка ситуација омета напредак Црне Горе ка европским интеграцијама које велика већина грађана Црне Горе подржава… Крајње је вријеме да владајуће и опозиционе странке пронађу начин да раде заједно на рјешавању неких од хитних изазова с којима се земља суочава, укључујући то како да ојачају економију и увјере младе грађане Црне Горе да не напуштају земљу", навео је.

Дио опозиције у Црној Гори бојкотује рад Скупштине и не признаје резултате парламентарних избора од октобра 2016. године. Тражи понављање тих избора и њхово истовремено одржавање са предсјендичким и локалним изборима током ове године.

Опозиција је у бојкоту била јединствена, али је то крхко јединство прекинуо Демократски фронт, чијих се 21 посланик вратио у посланичке клупе. То је урадило још пар политичара који су освојили мандате на минулим изборима.

Хојт Брајан Ји је поручио црногорској влади да "треба да предузме кораке како би се очувала уредничка слобода" јавног сервиса Радио Телевизије Црне Горе (РТЦГ) "или ће се смањити њен демократски кредибилитет".

"Забринути смо да је Скупштина угрозила уредничку независност јавног сервиса промјенама у управљачком Савјету РТЦГ-а, акцијом која носи изглед политичке мотивације да се ограничи слобода медија. Влада хитно треба да предузме кораке да потцрта уредничку слободу РТЦГ или ће се Владин демократски кредибилитет смањити, што би био корак уназад на евроатлантском путу Црне Горе", казао Хојт Брајан Ји.

Он је упозорио и да би јавност Црне Горе могла да изгуби повјерење у јавни сервис чија је дужност да грађанима обезбиједи независно и објективно извјештавање.

Промјене у Савјету РТЦГ-а су по оцјени дјела јавности инструисане од стране владајуће Демократске партије социјалиста, с циљем да та партија у сусрет предсједничким и локалним изборима преузме контролу над јавним сервисом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана