Гдје је Балкан? Словенци кажу доље, Хрвати кажу Београд, Срби кажу Косово, а сви остали... VIDEO

Г.С.
Гдје је Балкан? Словенци кажу доље, Хрвати кажу Београд, Срби кажу Косово, а сви остали... VIDEO

Вирални видео записи на ТикТоку освајају публику широм свијета, како је могуће да од старе пјесме направе најслушанији хит у 2022. тако је и од видеа познатог историчара Славоја Жижека скренута пажња на Балкан.

Славој Жижек је словеначки филозоф, културни критичар и теоријски психоаналитичар. Познат је по својој интерпретацији и надградњи теорије психоанализе Жака Лакана, коју је примјенио на поп културу и социологију. Сврстава се у филозофе постструктурализма и ткође припада групи мислилаца инспирисаних марксизмом.

Овај историчар је на Јутјубу објавио снимак у којем објашњава гдје је то Балкан и како га доживљавају различите нације у Европи. Исјечак из видеа је постао виралан на ТикТоку гдје су корисници имали веома позитивне реакције на његову теорију.

Свој видео је започео са питањем: “Па гдје је Балкан, ово је стандардна шала, хајде да урадимо цијелу теорију.”

“Овдје имамо Словенију и сви они ће вам рећи да је то доље, ниже (показујући на дио након границе). Ако питате Хрвата гдје је Балкан, он ће да вам каже да су они средња Европа и католици, а Београд, Србија и ортодоксна религија је Балкан. Ако питате Србина, он ће вам рећи па тамо негдје, Сарајево, Косово и је прави Балкан. Међутим, иронија је ако идете још ниже, одједном је Балкан горе. У Грчкој ће вам рећи: “Ми Грци, ми водимо поријекло из Европе, овдје горе су Балканске планине.

Ако питате Аустријанца, па гдје је Балкан? Он ће рећи па Словенија, ту Балкан почиње, примитивци. Ако питате Нијемца, па Аустија, они су имали империју, већ су се измијешали са свима, балканизовани су. Французи ће вам рећи, па Њемачка, мрачно, фашисти... И на крају ће вам Британци рећи да је цијела Европа данас велики Балкан, али са Бриселском бирократијом у новом Истамбули, а да су Британци једини посебни”, рекао је Жижек у свом видеу, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана