Gdje je Balkan? Slovenci kažu dolje, Hrvati kažu Beograd, Srbi kažu Kosovo, a svi ostali... VIDEO

G.S.
Gdje je Balkan? Slovenci kažu dolje, Hrvati kažu Beograd, Srbi kažu Kosovo, a svi ostali... VIDEO

Viralni video zapisi na TikToku osvajaju publiku širom svijeta, kako je moguće da od stare pjesme naprave najslušaniji hit u 2022. tako je i od videa poznatog istoričara Slavoja Žižeka skrenuta pažnja na Balkan.

Slavoj Žižek je slovenački filozof, kulturni kritičar i teorijski psihoanalitičar. Poznat je po svojoj interpretaciji i nadgradnji teorije psihoanalize Žaka Lakana, koju je primjenio na pop kulturu i sociologiju. Svrstava se u filozofe poststrukturalizma i tkođe pripada grupi mislilaca inspirisanih marksizmom.

Ovaj istoričar je na Jutjubu objavio snimak u kojem objašnjava gdje je to Balkan i kako ga doživljavaju različite nacije u Evropi. Isječak iz videa je postao viralan na TikToku gdje su korisnici imali veoma pozitivne reakcije na njegovu teoriju.

Svoj video je započeo sa pitanjem: “Pa gdje je Balkan, ovo je standardna šala, hajde da uradimo cijelu teoriju.”

“Ovdje imamo Sloveniju i svi oni će vam reći da je to dolje, niže (pokazujući na dio nakon granice). Ako pitate Hrvata gdje je Balkan, on će da vam kaže da su oni srednja Evropa i katolici, a Beograd, Srbija i ortodoksna religija je Balkan. Ako pitate Srbina, on će vam reći pa tamo negdje, Sarajevo, Kosovo i je pravi Balkan. Međutim, ironija je ako idete još niže, odjednom je Balkan gore. U Grčkoj će vam reći: “Mi Grci, mi vodimo porijeklo iz Evrope, ovdje gore su Balkanske planine.

Ako pitate Austrijanca, pa gdje je Balkan? On će reći pa Slovenija, tu Balkan počinje, primitivci. Ako pitate Nijemca, pa Austija, oni su imali imperiju, već su se izmiješali sa svima, balkanizovani su. Francuzi će vam reći, pa Njemačka, mračno, fašisti... I na kraju će vam Britanci reći da je cijela Evropa danas veliki Balkan, ali sa Briselskom birokratijom u novom Istambuli, a da su Britanci jedini posebni”, rekao je Žižek u svom videu, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana