Велике гужве у бутицима празне полице и новчанике: Одјећу мјеркају па купују на снижењу

Јана Кезић, Неда Гаврић
Велике гужве у бутицима празне полице и новчанике: Одјећу мјеркају па купују на снижењу

БАЊАЛУКА - Излози бутика и тржних центара пред крај сваке зимске сезоне маме купце истакнутим натписима о снижењима, а цијене одјеће, обуће и модних додатака у појединим продавницама ниже су и до 60 одсто.

Када је ријеч о женској одјећи, за кошуље је потребно издвојити 15 - 20 КМ, за прслуке око 20, док је за сако потребно око 40 КМ. Сукње коштају од 15 КМ навише, а џемпери око 20 КМ. Женске зимске јакне се могу наћи за 35 КМ, свечане хаљине од 25 КМ, капути за 50 КМ, док је за торбе потребно одвојити од 9,95 КМ до 50 КМ. Накит кошта од четири КМ навише. Цијене мушке одјеће прате женске па се мушки дукс може наћи за 25 КМ, капут за 80 КМ, кошуље од 10 до 25 КМ, док је за панталоне потребно издвојити око 30 КМ. Цијене обуће, мушке и женске, такође су ниже па сада кожне глежњерице у просјеку коштају око 120 КМ. Талас снижења захватио је и дјечја одјељења па тако панталоне коштају око 15 КМ, џемпери од девет до 20 КМ, зимске јакне од 25 до 40 КМ, док су капе од седам до 12 КМ.

Продавци потврђују за “Глас Српске” да су гужве посљедњих дана заиста велике.

- Снижење ће трајати до истека залиха. Купци сад имају прилику да обнове гардеробу за мало новца - рекла је радница у једном женском бутику.

Ивана З., која је запослена у другом бутику, каже за “Глас Српске” да су снижења почела око празника.

- Неки производи су на акцији током читаве године. Интересантно је да смо протеклих дана највише продавали свечане хаљине - рекла је ова радница.

У једној продавници обуће, гдје имају брендиране комаде, кажу да су купци више пазарили на снижењу ове године него лани.

 - Ове године, чим је почело прво снижење, имали смо навалу купаца. И сада, након финалног снижења, када долази нова колекција, још се купује - рекла је радница Дара Ј. Објаснила је да им је највеће снижење било од 40 одсто те истакла да су велике гужве биле и због купаца из дијаспоре.

- Највеће гужве су биле за вријеме празника и током “црног петка”, али ударне гужве буду и сваког викенда. Највише је купована женска обућа - казала је она. Објаснила је да су брендирани модели и обућа свјетлијих боја најтраженији.

- Купци не купују на прву, када им се нешто допадне, него сачекају снижење па прођу јефтиније - рекла је Дара Ј.

С друге стране, у једној од радњи мушке и женске одјеће казали су да се боље продаје мушка одјећа, јер жене више мјеркају и чекају да снижења буду већа.

- Продаја је опала у односу на неке прошле године, али и снижења су почела много касније него претходних година, а на то је можда утицало и топлије вријеме у децембру - рекла је једна од радница. Објаснила је да се највише купује зимска одјећа, бунде и дуксеви, те истакла да још не знају до када ће трајати снижења.

Попусти

Ана Берић из Борика каже да увијек чека најављено снижење.

- Цијене се ипак драстично разликују па користим попуст на робу која ме интересује. Артикли које тада купујем већином су сезонски, мада није пресудно - рекла је Берићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана