Velike gužve u buticima prazne police i novčanike: Odjeću mjerkaju pa kupuju na sniženju

Jana Kezić, Neda Gavrić
Velike gužve u buticima prazne police i novčanike: Odjeću mjerkaju pa kupuju na sniženju

BANjALUKA - Izlozi butika i tržnih centara pred kraj svake zimske sezone mame kupce istaknutim natpisima o sniženjima, a cijene odjeće, obuće i modnih dodataka u pojedinim prodavnicama niže su i do 60 odsto.

Kada je riječ o ženskoj odjeći, za košulje je potrebno izdvojiti 15 - 20 KM, za prsluke oko 20, dok je za sako potrebno oko 40 KM. Suknje koštaju od 15 KM naviše, a džemperi oko 20 KM. Ženske zimske jakne se mogu naći za 35 KM, svečane haljine od 25 KM, kaputi za 50 KM, dok je za torbe potrebno odvojiti od 9,95 KM do 50 KM. Nakit košta od četiri KM naviše. Cijene muške odjeće prate ženske pa se muški duks može naći za 25 KM, kaput za 80 KM, košulje od 10 do 25 KM, dok je za pantalone potrebno izdvojiti oko 30 KM. Cijene obuće, muške i ženske, takođe su niže pa sada kožne gležnjerice u prosjeku koštaju oko 120 KM. Talas sniženja zahvatio je i dječja odjeljenja pa tako pantalone koštaju oko 15 KM, džemperi od devet do 20 KM, zimske jakne od 25 do 40 KM, dok su kape od sedam do 12 KM.

Prodavci potvrđuju za “Glas Srpske” da su gužve posljednjih dana zaista velike.

- Sniženje će trajati do isteka zaliha. Kupci sad imaju priliku da obnove garderobu za malo novca - rekla je radnica u jednom ženskom butiku.

Ivana Z., koja je zaposlena u drugom butiku, kaže za “Glas Srpske” da su sniženja počela oko praznika.

- Neki proizvodi su na akciji tokom čitave godine. Interesantno je da smo proteklih dana najviše prodavali svečane haljine - rekla je ova radnica.

U jednoj prodavnici obuće, gdje imaju brendirane komade, kažu da su kupci više pazarili na sniženju ove godine nego lani.

 - Ove godine, čim je počelo prvo sniženje, imali smo navalu kupaca. I sada, nakon finalnog sniženja, kada dolazi nova kolekcija, još se kupuje - rekla je radnica Dara J. Objasnila je da im je najveće sniženje bilo od 40 odsto te istakla da su velike gužve bile i zbog kupaca iz dijaspore.

- Najveće gužve su bile za vrijeme praznika i tokom “crnog petka”, ali udarne gužve budu i svakog vikenda. Najviše je kupovana ženska obuća - kazala je ona. Objasnila je da su brendirani modeli i obuća svjetlijih boja najtraženiji.

- Kupci ne kupuju na prvu, kada im se nešto dopadne, nego sačekaju sniženje pa prođu jeftinije - rekla je Dara J.

S druge strane, u jednoj od radnji muške i ženske odjeće kazali su da se bolje prodaje muška odjeća, jer žene više mjerkaju i čekaju da sniženja budu veća.

- Prodaja je opala u odnosu na neke prošle godine, ali i sniženja su počela mnogo kasnije nego prethodnih godina, a na to je možda uticalo i toplije vrijeme u decembru - rekla je jedna od radnica. Objasnila je da se najviše kupuje zimska odjeća, bunde i duksevi, te istakla da još ne znaju do kada će trajati sniženja.

Popusti

Ana Berić iz Borika kaže da uvijek čeka najavljeno sniženje.

- Cijene se ipak drastično razlikuju pa koristim popust na robu koja me interesuje. Artikli koje tada kupujem većinom su sezonski, mada nije presudno - rekla je Berićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana