Угинули љубимци нису за депонију

Невена Бунић
Угинули љубимци нису за депонију

Бањалука - Иако се годинама говори о томе да је граду потребно гробље за животиње, ствари се не помјерају са мртве тачке, а многи власници кућних љубимаца не желе да њихове угинуле животиње заврше на градској депонији у Рамићима, па их сами сахрањују гдје стигну.

- У граду не постоји гробље за животиње. Програмима које је усвојила Скупштина града није предвиђена градња - казали су у градској Хигијеничарској служби која је задужена за збрињавање лешева животиња.

Сви власници кућних љубимаца дужни су да угинуле животиње донесу у ову службу. Лешеви потом буду превезени на градску депонију у Рамићима, гдје их прописно сахране.

Међутим, многи грађани се не слажу са оваквим начином сахрањивања њихових љубимаца.

Драгана Поповић, власница недавно угинуле мачке, каже да није имала срца да своју љубимицу однесе у Хигијеничарску службу послије чега би она завршила на депонији.

- Сахранила сам је на селу у дворишту. Нисам ни помислила на депонију - рекла је Поповићева.

Њена суграђанка Сања Ј. не види ништа спорно у томе да град издвоји парче земље гдје би љубитељи животиња могли сахранити своје љубимце.

- Није проблем да се парцеле на том мјесту наплаћују, то је нормално. Међутим, није нормално да љубимци, које неки људи гледају као чланове своје породице, када угину заврше са којекаквим отпадом. Згражавам се на то - казала је Сања која такву судбину не жели за свог малтезера Кику.

У Удружењу за заштиту животиња "Кербер" кажу да не очекују да би у скорије вријеме могло бити основано гробље за животиње иако се у свијету тако нешто подразумијева.

- Мислим да идеја о оснивању гробља за љубимце тренутно није могућа иако досад није ни било такве иницијативе, било од грађана или удружења. Тешко је очекивати да се таква идеја реализује с обзиром на то да има битнијих ствари у граду на којима се треба радити - рекао је предсједник "Кербера" Горан Милојевић.

Он сматра да би најприје требало да буду ријешена основна питања о третирању напуштених животиња.

У Хигијеничарској служби кажу да су ове године на улици ухватили 250 паса и четири напуштене мачке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана