Удвостручен број просјака на бањалучким улицама

Весна Поповић
Удвостручен број просјака на бањалучким улицама

Бањалука - Од почетка године на територији града је регистровано 70 случајева просјачења, што је скоро двоструко више у односу на цијелу прошлу годину, када их је било укупно 37.

У Центру јавне безбједности Бањалука рекли су да је издато 66 прекршајних налога.

- Осим тога још четири лица су предата теренском центру за странце. Ријеч је о особама које су држављани Србије и наложено им је да напусте територију БиХ - рекли су у ЦЈБ Бањалука.

Навели су да Закон о јавном реду и миру Републике Српске за лица затечена у просјачењу предвиђа казне од 200 до 800 КМ.

У Центру за социјални рад сматрају да се број забиљежених случајева просјачења повећао из више разлога.

- Једна од претпоставки је да се интензивније ради на идентификацији и привођењу просјака. Друга је да судови издају мале новчане казне и ријетко изричу забрану уласка у БиХ за лица која су странци. Познато је да се најчешће појављују иста лица као повратници у просјачењу. Уколико би полиција и комуналне службе чешће пратиле ову појаву, проблем просјачења могао би се свести на занемарив број - мишљења су у центру.

Поручују да полиција није обавезна о свим случајевима просјачења обавијестити ову установу.

- Укључујемо се углавном када су у питању лица млађа од 18 година или лица у познијем животном добу која су бескућници - рекли су у центру.

Додали су да су дјеца која су регистрована као просјаци углавном дио организованих група.

- Оне се састоје од пунољетних лица са малољетницима дјецом који долазе из Федерације БиХ или Србије. Они привремено закупе стан или кућу на периферији града са намјером да бораве овдје извјесно вријеме бавећи се организованим просјачењем дјеце за њих - рекли су у центру.

Нагласили су да овако организован вид просјачења представља озбиљан проблем, како за град тако и за саму дјецу, која спадају у жртве трговине људима.

- Овакве групе просјака бораве на територији Бањалуке док их не процесуира полиција, односно судија за прекршаје - навели су у центру.

Када су у питању пунољетна лица, уколико полиција утврди да немају смјештај, Центар за социјални рад организује привремени боравак у прихватној станици.

Скупштина града

Информације о просјачењу наћи ће се и на дневном реду Скупштине града, која ће засједати 24. септембра. У документу који ће бити предочен одборницима ЦЈБ Бањалука се обавезао да ће полиција у наредном периоду појачати активности на спречавању овог прекршаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана