Становници Потока још лијече ране од бујица

анијела Стоканић
Становници Потока још лијече ране од бујица

Бањалука - Водене бујице које су прошле године у више наврата захватиле град причиниле су несагледиву штету становницима Потока, Старчевице, Понира, Дебељака, Српског Милановца... Многи су тада започели битку за нови живот, а како кажу, и данас се боре да стану на ноге.

Најтежа ситуација је била у насељу Поток, гдје је највећа штета на инфраструктури и објектима, од којих су неки угрожени и великим наносима земље.

Становнике улице Пере Дрљаче водена бујица није жалила, однијела им је све оно што су година стицали.

Драгана Милетић, чија је кућа била под водом, блатом и муљем, каже да још све није потпуно обновљено.

- Све је још свјеже, мада је година прошла. На мог мужа бујице су оставиле катастрофалне здравствене посљедице. Због претрпљеног страха више није исти човјек - рекла је Милетићева и додала да им нико ту штету није у потпуности надокнадио.

Све што су добили за одштету, каже, био је ваучер од Владе РС у вриједности од 5.000 КМ.

- Тај износ ни упола није могао покрити нанесену штету на кући и окућници. Само кад кренем од тога да смо, док кућа није колико-толико доведена у ред, седам мјесеци били подстанари и плаћали кирију - пожалила се Милетићева.

Од лани у ово доба па до данас нико више ово насеље није обишао.

- На обнови насеља готово ништа није урађено. Брана је још увијек зачепљена, због чега страхујемо од сваке капи кише - нагласила је Милетићева.

Њена комшиница Ковиљка Сабадаш каже да никад неће заборавити август 2014. године када је са прозора своје куће гледала како водена бујица уништава све пред собом.

- Кроз прозор, овако немоћна да помогнем, гледала сам како вода улази комшијама у кућу, а при томе не знам да ли неког има или не. Сјећам се, свјетло је горјело, а мој унук кренуо да помогне. Нисмо му дали, јер у моменту ми се чинило да из брда извире Врбас - прича Сабадашева.

Свјеже окречени зидови, нови подови и столарија прикрили су трагове онога што је водена неман учинила и у Устаничкој улици, али нису сјећања и страх њених становника.

Непокретна старица Хида Ћулум присјећа се да је једва остала жива.

- Вода ми је била до појаса. Син ме једва извукао из куће и однио код сестре у други дио града, гдје сам била док кућа није реновирана. Било, не поновило се - рекла је Ћулумова дубоко уздахнувши.

Укупна штета проузрокована елементарном непогодом у Бањалуци у августу прошле године процијењена је на 6,5 милиона КМ.

Из Градске управе истичу да и даље раде на санацији инфраструктуре коју су оштетиле водене бујице.

- Санирано је много тога, између осталог, недавно су завршени и радови на Кочићевом потоку. Ускоро ћемо санирати и 15 клизишта - рекао је портпарол Градске управе Миленко Шајић.

Апел

Породица Горана Симића (29), који је нестао у бујичним поплавама 5. августа, апелује на све људе који имају било какве информације о несталом младићу да обавијесте њих или полицију. Његов аутомобил "мерцедес" нађен је у улици Косте Јарића.

- Не спавам откако ми је дијете нестало! Немамо никакве информације шта се с њим догодило. Не знам гдје више да идем и шта да радим да сазнам било шта о несталом сину. Ако неко нешто зна, бар мали детаљ те трагичне ноћи који би могао помоћи да нађемо Горана, нека јави нама или полицији - казао је Горанов отац Млађо Симић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана