Паприке скупље од пилетине

Д. Стоканић, С, Амиџић
Паприке скупље од пилетине

Бањалука - Цијене воћа и поврћа у бањалучким маркетима и на тржницама више су него папрене, посебно ако се у обзир узме чињеница да килограм паприка или тиквица кошта седам марака, што је скоро једнако килограму јунећег меса.

Најскупље је коштуничаво воће, чије се цијене на пијацама крећу и до 30 марака за килограм, док су у маркетима и више. У великим бањалучким трговачким центрима у посљедње вријеме поскупјело је и воће и поврће. Увијек скупи пасуљ кошта 10 марака за килограм, док је иста количина младог купуса двије и по марке.

Продавац поврћа на бањалучкој тржници Мира Јокановић каже да цијене воћа и поврћа најчешће диктирају добављачи.

- Слажем се да су цијене воћа и поврћа, у односу на ранији период, много више. Разлог је што се рано поврће увози или је из пластеника, па је производња скупља. Паприке не могу да продајем за двије, јер их набављам за три, четири марке, а тако је и са осталим поврћем - рекла је Јокановићева.

Истог мишљења је и њена колегиница Стана Митровић, која каже да су, с обзиром на ситуацију, цијене воћа и поврћа прихватљиве.

- Док је нама и ово ниска цијена воћа и поврћа, јер готово да и немамо зараде, купцима је прескупо. Зато је продаја слабија. Има и оних који препродају робу, па се уграђују у цијену, а неки су подигли цијене појединих намирница због васкршњег поста, јер се више продају банане, гљиве, поврће - рекла је Митровићева.

Пензионерка Милка Обрадовић, коју смо затекли на бањалучкој тржници, каже да воће и поврће кошта као суво злато.

- Једном седмично долазим на тржницу. Када упоредим цијену паприка и пилетине, више ми се исплати да купим месо, јер је чак и до двије марке јефтиније по килограму. Знам да се доста тога увози, али није реално да је килограм тиквица и паприка седам марака… То никада није било тако - рекла је Обрадовићева.

Секретар Удружења потрошача РС Драгован Петровић је казао да цијене воћа и поврћа варирају у току године, а све у зависности од годишњег доба.

- Воће и поврће највише поскупљује у зимском периоду, због веће потражње, а мање понуде на тржишту и тада продавци подижу цијене. Већ кад дођу љетни мјесеци, цијене почињу да опадају, јер је понуда већа - објаснио је Петровић.

Он је додао да према посљедњим урађеним анализама четворочланој породици мјесечно за прехрану треба око 670 КМ.

Предсједник Асоцијације самосталних трговаца регије Бањалука Богдан Марјановић каже да цијену одређеног воћа и поврћа диктира цијена увоза.

- Цијена одређених производа зависи од цијене увоза, тако да воће и поврће, као што су банане, тиквице и шпинат, у овом периоду поскупљује због повећане потражње - казао је Марјановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана