Нова санитарна касета или рампа на депонији у Рамићима

Милош Васиљевић
Нова санитарна касета или рампа на депонији у Рамићима

БАЊАЛУА - Уколико се не изгради нова санитарна касета, одлагање смећа на регионалној депонији у Рамићима, чији ће се капацитети попунити до краја јуна, довешће до еколошке катастрофе и тона смећа на улицама града.

Казао је ово за “Глас Српске” технички директор ЈП “Де­п-от” Миленко Јаћимовић те додао да су са оваквим стањем на посљедњој сједници Скупштине града упознали и одборнике и градоначелника. Он је појаснио да осим Бањалуке, на депонији у Рамићима смеће одлажу и градови Градишка и Лакташи те општине Прњавор, Челинац, Србац, Котор Варош и Кнежево.

- Депонија се стално пуни, а ми не можемо ући у изградњу нове санитарне касете, зато што имамо спор са “Чистоћом”. Имамо и новац и пројекат, али док је спор у току, не можемо улагати. Ми смо имали и инспекцијски еколошки надзор гдје смо наложили стручној организацији да изврши мјерење. Сат откуцава, немамо времена за чекање. Није нам циљ да спустимо рампу за довоз смећа, него да ријешимо проблем - рекао је Јаћимовић.

Према његовим ријечима, једино рјешење је да градоначелници и начелници ових локалних заједница заједно обаве консултације, јер се рок неумитно приближава.

- То заправо значи само једно, ако се не предузму конкретни кораци, да ће 360 тона отпада бити на улицама Бањалуке, Градишке, Лакташа и осталих локалних заједница које користе депонију у Рамићима - казао је Јаћимовић.

Како каже, не тиче се ова депонија само “Де­п-о­та”, него и “Чистоће”, али прије свега грађана.

- “Чистоћа” неће моћи испунити уговор са градом да одлаже отпад, јер је услов био да имају уговор са “Де­п-отом”. Проблем је и еколошки и здравствени. На прагу смо марта, а кад бисмо сад и добили  неко рјешење у року од седам дана, треба нам два и по до три мјесеца да изградимо санитарну касету - рекао је Јаћимовић. Додао је да су већ имали два састанка на којима ништа круцијално није договорено. Јаћимовић каже да је ово проблем између града, као једног од оснивача, “Де­п-о­та” и “Чистоће”.

- Имамо и пројекат и ревизију пројекта, финансије и грађевинску дозволу, морамо што прије сјести за преговарачки сто како би ургентно ријешили овај проблем - казао је он.

Из Градске управе су казали за “Глас Српске” да ће иницирати састанак како би се ријешио проблем у вези са регионалном депонијом у Рамићима.

- Упознати смо са наведеном ситуацијом и проблемом, а у плану је састанак са овим предузећима - рекли су из Градске управе. Јуче нисмо успјели да добијемо одговор из предузећа “Чистоћа”.

Безизлазна ситуација

Миленко Јаћимовић је подсјетио да је већински власник “Де­п-о­та” град, и то 62 одсто, а да “Чистоћа” има удио у власништву од 32 одсто.

- Приближава се топлије вријеме и више температуре, што ће додатно погоршати проблем. У безизлазној смо ситуацији, има пола године упозоравамо, а нико не реагује - рекао је Јаћимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана