Nova sanitarna kaseta ili rampa na deponiji u Ramićima

Miloš Vasiljević
Nova sanitarna kaseta ili rampa na deponiji u Ramićima

BANjALUA - Ukoliko se ne izgradi nova sanitarna kaseta, odlaganje smeća na regionalnoj deponiji u Ramićima, čiji će se kapaciteti popuniti do kraja juna, dovešće do ekološke katastrofe i tona smeća na ulicama grada.

Kazao je ovo za “Glas Srpske” tehnički direktor JP “De­p-ot” Milenko Jaćimović te dodao da su sa ovakvim stanjem na posljednjoj sjednici Skupštine grada upoznali i odbornike i gradonačelnika. On je pojasnio da osim Banjaluke, na deponiji u Ramićima smeće odlažu i gradovi Gradiška i Laktaši te opštine Prnjavor, Čelinac, Srbac, Kotor Varoš i Kneževo.

- Deponija se stalno puni, a mi ne možemo ući u izgradnju nove sanitarne kasete, zato što imamo spor sa “Čistoćom”. Imamo i novac i projekat, ali dok je spor u toku, ne možemo ulagati. Mi smo imali i inspekcijski ekološki nadzor gdje smo naložili stručnoj organizaciji da izvrši mjerenje. Sat otkucava, nemamo vremena za čekanje. Nije nam cilj da spustimo rampu za dovoz smeća, nego da riješimo problem - rekao je Jaćimović.

Prema njegovim riječima, jedino rješenje je da gradonačelnici i načelnici ovih lokalnih zajednica zajedno obave konsultacije, jer se rok neumitno približava.

- To zapravo znači samo jedno, ako se ne preduzmu konkretni koraci, da će 360 tona otpada biti na ulicama Banjaluke, Gradiške, Laktaša i ostalih lokalnih zajednica koje koriste deponiju u Ramićima - kazao je Jaćimović.

Kako kaže, ne tiče se ova deponija samo “De­p-o­ta”, nego i “Čistoće”, ali prije svega građana.

- “Čistoća” neće moći ispuniti ugovor sa gradom da odlaže otpad, jer je uslov bio da imaju ugovor sa “De­p-otom”. Problem je i ekološki i zdravstveni. Na pragu smo marta, a kad bismo sad i dobili  neko rješenje u roku od sedam dana, treba nam dva i po do tri mjeseca da izgradimo sanitarnu kasetu - rekao je Jaćimović. Dodao je da su već imali dva sastanka na kojima ništa krucijalno nije dogovoreno. Jaćimović kaže da je ovo problem između grada, kao jednog od osnivača, “De­p-o­ta” i “Čistoće”.

- Imamo i projekat i reviziju projekta, finansije i građevinsku dozvolu, moramo što prije sjesti za pregovarački sto kako bi urgentno riješili ovaj problem - kazao je on.

Iz Gradske uprave su kazali za “Glas Srpske” da će inicirati sastanak kako bi se riješio problem u vezi sa regionalnom deponijom u Ramićima.

- Upoznati smo sa navedenom situacijom i problemom, a u planu je sastanak sa ovim preduzećima - rekli su iz Gradske uprave. Juče nismo uspjeli da dobijemo odgovor iz preduzeća “Čistoća”.

Bezizlazna situacija

Milenko Jaćimović je podsjetio da je većinski vlasnik “De­p-o­ta” grad, i to 62 odsto, a da “Čistoća” ima udio u vlasništvu od 32 odsto.

- Približava se toplije vrijeme i više temperature, što će dodatno pogoršati problem. U bezizlaznoj smo situaciji, ima pola godine upozoravamo, a niko ne reaguje - rekao je Jaćimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana