Клима-уређаји спас од високих температура

Јасмина Перишић
Клима-уређаји спас од високих температура

Бањалука - Са врелим љетним данима порасла је потражња за клима-уређајима па продавци и сервисери имају пуне руке посла.

Није мали број оних који су до сада избјегавали набавку ових уређаја, али су претходних дана промијенили мишљење.

- Уградио сам климу прије два дана и буквално лакше дишем. До сада сам био њен жестоки противник. Ни сам не знам из којих разлога сам је избјегавао, али сам дефинитивно промијенио мишљење. Замрачим прозоре, наштимам климу на пријатних 23 степена и не размишљам да је напољу 40 степени - каже пензионер из Борика Милош Марковић.

У продавницама и сервисима истичу да продаја клима иде веома добро, као и да је много више оних који траже чишћење и сервисирање уређаја.

- Интересантно је што се мали број грађана одлучује да климу купи у периоду од јануара до априла када су јефтиније 10 одсто. Као да сви чекају љето и врућине, тачније посљедњи час за куповину, али и чишћење ових уређаја. Ове тропске врућине нагнале су и оне најокорелије противнике клима да их набаве - рекао је менаџер предузећа "Електромонт" Синиша Достанић.

Истиче да купци за најјефтинију климу треба да издвоје 580 КМ.

- У ту цијену је урачуната и уградња. Најскупља клима у продаји тренутно је инвертерска клима произвођача "Даикин" и она кошта 5.500 КМ - казао је Достанић.

Он је грађанима, који већ имају климе у својим домовима, поручио да их најмање једном годишње очисте од накупљене прашине, због бактерија и гљивица, а то их кошта 30 КМ.

У предузећу "Термо клима" истичу да су у посљедње вријеме јако тражене инвертер климе, које су двоструко корисне, јер поред хлађења у врелим данима могу и да загрију просторију када је напољу -15 степени Целзијуса.

- То су климе које прописује Европска унија, имају уштеду електричне енергије и нису бучне. Најјефтинија кошта 690 КМ, док је најскупља 1.598 КМ и она може да хлади и грије простор до 150 квадрата. Уградња се креће од 100 до 150 КМ, зависно од висине објекта. Дневно нам се обрати двадесетак грађана који су заинтересовани за чишћење или куповину и уградњу клима-уређаја - истакла је Жељка Ролих из овог предузећа.

Она је додала да је на западу дозвољена продаја искључиво инвертерских клима-уређаја те да би ускоро тај закон требало да буде спроведен и код нас.

- Инвертерска приликом паљења троши 1,2 киловата струје, али како постиже жељену температуру, та потрошња се смањује и до 0,8 киловата - објаснила је Ролих.

Здравље

Нечисти клима-уређаји и велике температурне разлике могу да изазову озбиљне посљедице по здравље. Стручњаци савјетују да разлика између унутрашње и спољне температуре не смије бити већа од пет до седам степени. Тегобе које се јављају приликом удисања климатизованог ваздуха из запуштеног уређаја за расхлађивање су надраженост слузнице очију, носа и грла, осјећај сувоће грла, кашаљ, свраб, главобоља и замор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана