Јагма за огревом у Бањалуци

Данијела Стоканић
Јагма за огревом у Бањалуци

Бањалука - Нешто ниже јутарње температуре и зима која ускоро стиже покренули су ових дана праву јагму за огревом. Повећана је и продаја гријалица, пећи, шпорета на дрва и других уређаја за загријавање просторија.

Потврдили су ово продавци, истичући да купци највише купују угаљ и палете са дрвном сјечком. На једном од најпознатијих мјеста у граду за продају огрева, недалеко од Нове пијаце, трговци задовољно трљају руке.

- Ових дана купци посебно траже палете исцијепаних букових, храстових и грабових дрва. Палета у којој је 1,7 кубика дрвета кошта 160 КМ. Поред тога, порасла је потражња и за брикетом, шкартом и пелетом - рекао је шеф продаје у овој дрвној индустрији Зоран Ирић.

Додао је да се цијене огрева, у односну на лани, у суштини исте.

- Ове године једино пала цијена пелета. Тона је раније коштала више од 300 а сада 280 КМ, а све због велике понуде - додао је Ирић 

Продајом угља задовољан је трговац овим огревним дериватом Драган Јелић. 

- Дневно продам у просјеку осам тона угља. Ако се узме у обзир куповна моћ грађана задовољан сам. Народ се гријати мора - рекао је Јелић.

Мјештанина из Драгочаја, Милутина Јањића затекли смо како купује угаљ.

- Купио сам раније неколико тона угља. У страху да би ова зима могла бити јака, као што кажу, одлучио сам да се осигурам са још три тоне. Злу не требало - рекао је он.

Додао је да угаљ, као огрев, користи 30 година.

- Популарни ћумур из бановићке Креке стално купујем код истог човјека. Задовољан сам квалитетом. На другим мјестима, јесте да је јефтинији угаљ, али, њему не "вјерујем". А квалитет, као и у свему, игра главну улогу - истакао је Јањић.

У једном од тржних центара примјетно је повећана потражња и продаја уређаја за гријање, а посебно кад су у питању електрични "штедљиви" радијатори и пећи и шпорете на дрва.

- Све више купаца уређаја за гријање долази с причом да су их на куповину натјерали учестали проблеми са централним гријањем. Иначе, "штедљиве" радијаторе продајемо по квадратури просторије. Почетна цијена шпорета и пећи на дрва је од 200 КМ па навише  - рекла је продавачица у  овом тржном центру, Јелена П.

Камиони

На подручју града ријетки су они који продају дрва са камиона на кубни метар. Готово да их нема више на мјестима гдје су их некада продавали недалеко од Нове пијаце. Миленко Јокић са Лауша, каже да је ранијих година дрва куповао од човјека који му у "метарице" довозио  пред кућу.

- Код њега је метар дрва био 60 марака. Нажалост ове године нисам га нашао тако да сам морао да купујем сјечку која је  по мени много скупља - рекао је Јокић. 

******

 Палета дрва -  160 КМ

Палета шкарта - од 90 до 140 КМ

Тона пелета - 280  КМ

Тона брикета -  260 КМ

Тона угаља   -  210 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана