Имају папире за кокице, а продају кестен

Јован Шкрбић
Имају папире за кокице, а продају кестен

Бањалука - Јесен је донијела мирис печеног кестена, који с љубављу на улицама града пеку највећи поштоваоци ове посластице. Својим радом они су преносили, али и стварали традицију по којој је Бањалука постала позната, међутим, сав смисао урушавају они који желе искључиво да зараде од овог посла па кестен продају у лошим условима и са неисправним папирима.

То тврде у Удружењу кестењара. Један од чланова овог удружења је и Данијел Танчица који се дуги низ година бави овим послом од којег, како каже, његова породица живи већи дио године.

- Више од шест мјесеци након сезоне живимо од тог рада, срећом, муштерија има, купује се, поготово у старту сезоне која траје 60 дана, али се може продужити. Тако сваке године доплатимо продужење дозволе јер се кестен може набавити и у јануару. Прошле године смо радили до 25, а претпрошле до 29. децембра, док ове планирамо и дуже - каже Танчица.

Додао је да Удружењу кестењара највећи проблем представљају нелегални продавци на дивљим локацијама на којима се кестен продаје по нижој цијени.

- Наше удружење се стално бори против тога јер дајемо паре за локације. Наплаћамо се разних дозвола, док се на дивљим локацијама са папирима за кокице продаје кестен или кукуруз - нагласио је Танчица.

Највећа разлика у њиховом и оном кестену који се продаје на нелегалним мјестима је у хигијени и припреми.

- Трудимо се да одржимо квалитет, боримо се да све буде уредно и чисто, купујемо добар кестен, свјеж - каже Танчица. 

Предсједник Удружења кестењара Горан Голић потврдио је да имају проблеме са нелегалном продајом.

- Имамо трећину губитака због дивље продаје која се одвија у неколико насеља, они одвлаче муштерије и то није у реду јер ми плаћамо све дозволе и идемо на лицитације да бисмо имали локацију. Било би боље да се учлане у удружење јер се наши чланови често виђају са мном и другим радницима, стално се дружимо и помажемо. Печење кестена је нешто што је занимљиво народу и што их извлачи из кућа да мало прошетају и разговарају - закључио је Голић.

У овом удружењу очекују да реагују инспекцијски органи и уклоне нелегалне продавце са улица.

Уживање у кестену

Љубитељи доброг залогаја и не знају за проблеме кестењара већ уживају у слатким плодовима јесени.

- Нема ништа љепше него руке загријати топлим кестеном, а још љепше га је јести. Слажем се да људе који се легално баве овим послом треба подржати у борби против оних којима је зарада на првом, а квалитет продате робе на посљедњем мјесту - казала је Јована Ракић коју смо затекли како купује кестен. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана