Драшко Станивуковић, градоначелник, за “Глас Српске”: Бањалука пуном паром иде напријед

Маријана Миљић Бјеловук
Драшко Станивуковић, градоначелник, за “Глас Српске”: Бањалука пуном паром иде напријед

Појефтињење појединачне карте јавног превоза на 1,50 марака, али и повећање субвенција за родитеље малишана који иду у приватне предшколске установе на 100 и 200 марака само су неке од одлука које планирамо реализовати у идућих мјесец до два, рекао је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

Он се у интервјуу “Гласу Српске” поводом Дана града, 22. априла, осврнуо и на пројекте чија је реализација у току, али и открио шта ће бити са тениским комплексом који је изграђен у парку “Младен Стојановић”.

- Настојимо да обиљежавање Дана града оснажимо и уљепшамо, односно да то буде дан свих грађана. У празничном расположењу дочекујемо још један дан нашег града - казао је Станивуковић који се на крају осврнуо и на коментаре опозиције да је он кандидат СНСД-а за градоначелника највећег града Српске.

ГЛАС: Колико је пензионера и лица старијих од 65 година предало захтјев за бесплатан градски превоз?

СТАНИВУКОВИЋ: За мање од седам дана 7.500 лица је предало захтјев за бесплатну карту. Дакле, дневно имамо око 1.000 захтјева. То је максимални капацитет који могу прихватити мјесне заједнице. Имамо и захтјева који треба да се оснаже још једним документом иако смо процедуру максимално поједноставили. Такође, за подјелу је тренутно спремно око 4.000 карата. Процјењујемо да ћемо до краја априла имати 15.000 захтјева од чега ће око 10.000 карата бити спремно за подјелу. Прва подјела биће 26. и 27. априла, након чега сваким даном одређиваћемо мјеста гдје грађани могу да преузму своје карте. Само да подсјетимо да су се овом обећању смијали наши политички опоненти, како је све само лажа и паралажа, а сада видимо да је и то обећање испуњено.

ГЛАС: Да ли остали грађани могу очекивати појефтињење јавног превоза?

СТАНИВУКОВИЋ: Планирамо од јуна да појединачна карта у јавном превозу појефтини, односно она би требало да износи 1,50 марака. Такође, све мјесечне карте биће 25 одсто јефтиније. 

ГЛАС: Осудили сте потез Завода за изградњу Бањалука који је послао опомене грађанима да ће бити тужени ако не плате сва дуговања за комуналну накнаду. Шта се тачно дешава и чему грађани могу да се надају?

СТАНИВУКОВИЋ: Сва дуговања старија од три године су застарјела и биће отписана. Ниједна администрација до сада није то урадила. Такође, дешава се да су наведена нека дуговања на рачунима за комуналну накнаду, а људи доносе рачуне да су то већ платила. Дакле, овај дуг у претходне три године сравнићемо како би утврдили шта је  стварни дуг, а шта није. Такође, грађанима ће бити дат комодитет да направе динамику којом ће исплатити та дуговања. Они који су неким случајем платили заостала потраживања у неком одређеном износу то ће бити вођено као претплата, односно наредних неколико година неће морати да плаћају рачуне за комуналну накнаду.

ГЛАС: Најавили сте смјену директора Завода за изградњу. Да ли је то урађено и ко је нови директор.

СТАНИВУКОВИЋ: Директор је смијењен, а нови је Дејан Ханак.

ГЛАС: Да ли грађани могу очекивати поскупљење воде, гријања, одвоза смећа?

СТАНИВУКОВИЋ: Немамо у плану.

ГЛАС: Родитељи, чији малишани иду у приватне предшколске установе, траже  изједначење субвенције са јавним предшколским установама. Како планирате ријешити тај проблем и смањити огроман јаз у цијенама јавних и приватних вртића?

СТАНИВУКОВИЋ: У наредних мјесец, два планирамо да донесемо одлуку да субвенција за једно дијете износи 100 марака, а за друго дијете из исте породице 200 марака. Дакле, укупно 300 марака субвенције за приватни вртић за оне породице које имају двоје дјеце у приватним предшколским установама. Наша политика је да изједначимо цијену коштања приватних и јавних вртића. Прогресивно се крећемо напријед. Треба нам још годину, двије да дођемо до коначног циља. Правимо политику коју можемо стално спроводити, а не да једне године имамо паре за нешто, а друге немамо.

ГЛАС: Када ће град исплатити дуговања за прошлу годину?

СТАНИВУКОВИЋ: То је све прича везана за епизоду неусвајања ребаланса. И како ребаланс није усвојен дуговања нисмо могли ни исплатити иако смо имали новац на рачуну. Сада када је исцрпљена сва могућност усвајања ребаланса, идемо на идући корак, односно имамо план отплате дуга. Дакле, у њему наводимо колико новца дугује студентима, за приватне вртиће, превознике.... Сва та дуговања треба да идентификујемо и ставимо их у план отплате дуга и дамо га на усвајање Скупштини града и чим они то усвоје истог дана све исплаћујемо. Тражимо засједање Скупштине, које нема већ мјесец. Заказао сам сједницу за 25. април и на тој сједници планирамо да идемо са неким кључним документима, како би се свега тога ријешили. Све ће бити измирено. Град на рачуну има 24 милиона, финансије су стабилне.

ГЛАС: Према Вашим  ранијим најава мост у Чесми је требало да буде завршен у јесен 2023. године. Који је нови рок?

СТАНИВУКОВИЋ: Имали смо великих проблема и изазова по питању имовинско-правних односа. На траси пута постојала су четири објекта, куће, окућнице, штале, помоћни објекти које је требало прво да купимо, а онда пронаћи цијену која људима одговара, обезбиједити новац за то и на крају доћи у фазу експропријације и рушења тих објеката. Тај посао нам је узео годину. То смо завршили. Мост је дизајниран да поднесе стогодишње поплаве. Народ види само када ће бити мост, а до тога има много посла. Мост је коштао 6,6 милиона марака, а приступни путеви четири милиона. Очекујем у августу, септембру ове године да све буде завршено. Тада ћемо завршити и пут кроз Чесму. То насеље добија инвестициони циклус вриједан ближе 15 милиона марака, а градићемо и дјечије игралиште, расвјету, воду, канализацију....Чесма је за вријеме мог мандата добила улагања већа него у претходне двије деценије.

ГЛАС: Шта ће бити са тениским теренима који су изграђени у парку “Младен Стојановић?

СТАНИВУКОВИЋ: Уложили смо 15 милиона, а добили смо инвестицију, комплекс вриједан више од 30 милиона марака. Поносан сам на то. Парк “Младена Стојановић” са оним тргом сија у пуном  капацитету. Имамо ту и највеће игралиште у региону, трим стазе...У наредних 30 дана, односно до краја маја, онај простор почеће да користе спортски колективи, културно-умјетничка друштва, разне организације из области спорта, културе, фитнеса, а они горе простори у идућем периоду биће изнајмљени за угоститељске садржаје. Дворана и арена ове године имаће седам, осам великих догађаја, од музичких, културних догађаја до спортских шта је и њена намјена, а унутрашњи простор од неких 5.000 метара квадратних биће усељен на корист спортиста, удружења и других колектива. Арена ће у свом пуном капацитету заживјети....Имамо културно-умјетничка друштва, али и спортске колективе који немају своје просторије, а којима ће град преко ове спортске арене то ријешити. Дио простора биће изнајмљен под комерцијалним, а дио под повлаштеним условима.

ГЛАС: Када ће кренути градња хотела “Палас”?

СТАНИВУКОВИЋ: Пројекат је завршен, имовинско-правни односи су ријешени. Стара руина је порушена. Инвеститор је обезбиједио финансије, а у току је избор извођача радова. Ријеч је о највећем и најлуксузнијем објекту. Ријеч је о једној јако специфичној архитектури гдје ниједна домаћа компанија не може да носи цијели пројекат у вриједности од 150 милиона марака. Тако да ће бити изабран извођач свјетског ранга који може да носи цијели пројекат, а биће ангажовани и домаћи подизвођачи. У идућих мјесец дана очекујемо полагање камена темељца, односно почетак градње објекта који чекамо 42 године. То ће бити разгледница наше Бањалуке.

ГЛАС:  Који су даљи планови по питању саобраћајне револуције?

СТАНИВУКОВИЋ: Увели смо 250 електричних бицикала, 200 електричних тротинета, градимо нове бициклистичке стазе, једносмјерна улица је завршена као и највећи кружни ток. Настављамо да градимо шест нових кружних токова у вриједности од осам милиона марака. Циљ је да на источном транзиту уопште немамо семафора.

ГЛАС: Како гледате на то што опозиција каже да сте кандидат СНСД-а за градоначелника Бањалука?

СТАНИВУКОВИЋ: У политици морате перманентно добијати квалификације. Имате једну такву политичку агенду, памфлет СНСД-а у Бањалуци који хоће од Драшка да направи криминалца, а дио других странака Додиковог човјека, док трећи дио странака око власти кажу да сам издајник...Политика је увијек да вас неко оквалификује и постави питање чији сте?! Међутим, ваша способност је да покажете ко сте. Све вријеме овог мандата водимо једну потпуно аутономну и независну политику. Успио сам својим ставом и карактером да имам и аутономију и снагу за ставове и унутар своје странке. Имао сам двије врсте снаге или три врсте одлука. Једна кад у нешто вјерујем да покушам људима у својој странци објаснити зашто је важно. Са друге стране имао сам храбрости да заузмем став иако већина не мисли као ја, али и треће да кажем ово је био став већине, треба да поштујем њихов став. Четврто, све вријеме смо се трудили и успјели да од политике не направимо црно-бијели свијет. Дакле, све што је од власти и од режима није црно, а све што је од неког другог не мора значити да је добро. Мој циљ је смјена власти у Републици Српској, промјена овог система. Не слажем се са примјерима многих одлука Владе и премијера Српске Радована Вишковића, али ми желимо овдје нашим понашањем да покажемо како бисмо ми другачије радили.

ГЛАС: Очекујете ли побједу на изборима?

СТАНИВУКОВИЋ: Сваки дан, сат, минут, мјесец радимо за то. У ових десет година моје политичке борбе и политичког ангажмана и народу и Богу сам захвалан што сам имао само политичке побједе. Нашу форму смо појачавали, а ритам додатно оснажили. Мандат сам почео са обећањима, а завршавамо са дјелима. Од 6. септембра до 6.октобра нећу ништа говорити, већ ће у том периоду само наша дјела говорити. Пет нових паркова, седам највећих улица кроз бањалучка насеља, мостови, основна школа, спортска гимназија, први културни центар након 100 година, прва шеталишта, хотел “Палас”... Све то смо постигли у кратком року...У водоснабдијевање је уложено 55 милиона, а исто толико у мјере које плаћамо народу.

Плацеви

ГЛАС: Најавили сте и подјелу плацева младим брачним паровима. Када ће то бити?

СТАНИВУКОВИЋ: Очекујемо да би се већ у јуну млади брачни парови могли пријављивати, а мјесец дана након тога услиједиће и подјела плацева. Имамо много наше земље у Мотикама, Чесми, Дебељацима. То је градска земља. Међутим, не може бити пољопривредно земљиште. Са друге стране, не може се од тог комада земље направити пословна нити индустријска зона. Дакле, та земља стоји празна и ми морамо да га одржавамо. Зато смо дошли на идеју да то све уредимо, испалцеришемо и на крају подијелимо људима да праве куће и остају у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана