Draško Stanivuković, gradonačelnik, za “Glas Srpske”: Banjaluka punom parom ide naprijed

Marijana Miljić Bjelovuk
Draško Stanivuković, gradonačelnik, za “Glas Srpske”: Banjaluka punom parom ide naprijed

Pojeftinjenje pojedinačne karte javnog prevoza na 1,50 maraka, ali i povećanje subvencija za roditelje mališana koji idu u privatne predškolske ustanove na 100 i 200 maraka samo su neke od odluka koje planiramo realizovati u idućih mjesec do dva, rekao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

On se u intervjuu “Glasu Srpske” povodom Dana grada, 22. aprila, osvrnuo i na projekte čija je realizacija u toku, ali i otkrio šta će biti sa teniskim kompleksom koji je izgrađen u parku “Mladen Stojanović”.

- Nastojimo da obilježavanje Dana grada osnažimo i uljepšamo, odnosno da to bude dan svih građana. U prazničnom raspoloženju dočekujemo još jedan dan našeg grada - kazao je Stanivuković koji se na kraju osvrnuo i na komentare opozicije da je on kandidat SNSD-a za gradonačelnika najvećeg grada Srpske.

GLAS: Koliko je penzionera i lica starijih od 65 godina predalo zahtjev za besplatan gradski prevoz?

STANIVUKOVIĆ: Za manje od sedam dana 7.500 lica je predalo zahtjev za besplatnu kartu. Dakle, dnevno imamo oko 1.000 zahtjeva. To je maksimalni kapacitet koji mogu prihvatiti mjesne zajednice. Imamo i zahtjeva koji treba da se osnaže još jednim dokumentom iako smo proceduru maksimalno pojednostavili. Takođe, za podjelu je trenutno spremno oko 4.000 karata. Procjenjujemo da ćemo do kraja aprila imati 15.000 zahtjeva od čega će oko 10.000 karata biti spremno za podjelu. Prva podjela biće 26. i 27. aprila, nakon čega svakim danom određivaćemo mjesta gdje građani mogu da preuzmu svoje karte. Samo da podsjetimo da su se ovom obećanju smijali naši politički oponenti, kako je sve samo laža i paralaža, a sada vidimo da je i to obećanje ispunjeno.

GLAS: Da li ostali građani mogu očekivati pojeftinjenje javnog prevoza?

STANIVUKOVIĆ: Planiramo od juna da pojedinačna karta u javnom prevozu pojeftini, odnosno ona bi trebalo da iznosi 1,50 maraka. Takođe, sve mjesečne karte biće 25 odsto jeftinije. 

GLAS: Osudili ste potez Zavoda za izgradnju Banjaluka koji je poslao opomene građanima da će biti tuženi ako ne plate sva dugovanja za komunalnu naknadu. Šta se tačno dešava i čemu građani mogu da se nadaju?

STANIVUKOVIĆ: Sva dugovanja starija od tri godine su zastarjela i biće otpisana. Nijedna administracija do sada nije to uradila. Takođe, dešava se da su navedena neka dugovanja na računima za komunalnu naknadu, a ljudi donose račune da su to već platila. Dakle, ovaj dug u prethodne tri godine sravnićemo kako bi utvrdili šta je  stvarni dug, a šta nije. Takođe, građanima će biti dat komoditet da naprave dinamiku kojom će isplatiti ta dugovanja. Oni koji su nekim slučajem platili zaostala potraživanja u nekom određenom iznosu to će biti vođeno kao pretplata, odnosno narednih nekoliko godina neće morati da plaćaju račune za komunalnu naknadu.

GLAS: Najavili ste smjenu direktora Zavoda za izgradnju. Da li je to urađeno i ko je novi direktor.

STANIVUKOVIĆ: Direktor je smijenjen, a novi je Dejan Hanak.

GLAS: Da li građani mogu očekivati poskupljenje vode, grijanja, odvoza smeća?

STANIVUKOVIĆ: Nemamo u planu.

GLAS: Roditelji, čiji mališani idu u privatne predškolske ustanove, traže  izjednačenje subvencije sa javnim predškolskim ustanovama. Kako planirate riješiti taj problem i smanjiti ogroman jaz u cijenama javnih i privatnih vrtića?

STANIVUKOVIĆ: U narednih mjesec, dva planiramo da donesemo odluku da subvencija za jedno dijete iznosi 100 maraka, a za drugo dijete iz iste porodice 200 maraka. Dakle, ukupno 300 maraka subvencije za privatni vrtić za one porodice koje imaju dvoje djece u privatnim predškolskim ustanovama. Naša politika je da izjednačimo cijenu koštanja privatnih i javnih vrtića. Progresivno se krećemo naprijed. Treba nam još godinu, dvije da dođemo do konačnog cilja. Pravimo politiku koju možemo stalno sprovoditi, a ne da jedne godine imamo pare za nešto, a druge nemamo.

GLAS: Kada će grad isplatiti dugovanja za prošlu godinu?

STANIVUKOVIĆ: To je sve priča vezana za epizodu neusvajanja rebalansa. I kako rebalans nije usvojen dugovanja nismo mogli ni isplatiti iako smo imali novac na računu. Sada kada je iscrpljena sva mogućnost usvajanja rebalansa, idemo na idući korak, odnosno imamo plan otplate duga. Dakle, u njemu navodimo koliko novca duguje studentima, za privatne vrtiće, prevoznike.... Sva ta dugovanja treba da identifikujemo i stavimo ih u plan otplate duga i damo ga na usvajanje Skupštini grada i čim oni to usvoje istog dana sve isplaćujemo. Tražimo zasjedanje Skupštine, koje nema već mjesec. Zakazao sam sjednicu za 25. april i na toj sjednici planiramo da idemo sa nekim ključnim dokumentima, kako bi se svega toga riješili. Sve će biti izmireno. Grad na računu ima 24 miliona, finansije su stabilne.

GLAS: Prema Vašim  ranijim najava most u Česmi je trebalo da bude završen u jesen 2023. godine. Koji je novi rok?

STANIVUKOVIĆ: Imali smo velikih problema i izazova po pitanju imovinsko-pravnih odnosa. Na trasi puta postojala su četiri objekta, kuće, okućnice, štale, pomoćni objekti koje je trebalo prvo da kupimo, a onda pronaći cijenu koja ljudima odgovara, obezbijediti novac za to i na kraju doći u fazu eksproprijacije i rušenja tih objekata. Taj posao nam je uzeo godinu. To smo završili. Most je dizajniran da podnese stogodišnje poplave. Narod vidi samo kada će biti most, a do toga ima mnogo posla. Most je koštao 6,6 miliona maraka, a pristupni putevi četiri miliona. Očekujem u avgustu, septembru ove godine da sve bude završeno. Tada ćemo završiti i put kroz Česmu. To naselje dobija investicioni ciklus vrijedan bliže 15 miliona maraka, a gradićemo i dječije igralište, rasvjetu, vodu, kanalizaciju....Česma je za vrijeme mog mandata dobila ulaganja veća nego u prethodne dvije decenije.

GLAS: Šta će biti sa teniskim terenima koji su izgrađeni u parku “Mladen Stojanović?

STANIVUKOVIĆ: Uložili smo 15 miliona, a dobili smo investiciju, kompleks vrijedan više od 30 miliona maraka. Ponosan sam na to. Park “Mladena Stojanović” sa onim trgom sija u punom  kapacitetu. Imamo tu i najveće igralište u regionu, trim staze...U narednih 30 dana, odnosno do kraja maja, onaj prostor počeće da koriste sportski kolektivi, kulturno-umjetnička društva, razne organizacije iz oblasti sporta, kulture, fitnesa, a oni gore prostori u idućem periodu biće iznajmljeni za ugostiteljske sadržaje. Dvorana i arena ove godine imaće sedam, osam velikih događaja, od muzičkih, kulturnih događaja do sportskih šta je i njena namjena, a unutrašnji prostor od nekih 5.000 metara kvadratnih biće useljen na korist sportista, udruženja i drugih kolektiva. Arena će u svom punom kapacitetu zaživjeti....Imamo kulturno-umjetnička društva, ali i sportske kolektive koji nemaju svoje prostorije, a kojima će grad preko ove sportske arene to riješiti. Dio prostora biće iznajmljen pod komercijalnim, a dio pod povlaštenim uslovima.

GLAS: Kada će krenuti gradnja hotela “Palas”?

STANIVUKOVIĆ: Projekat je završen, imovinsko-pravni odnosi su riješeni. Stara ruina je porušena. Investitor je obezbijedio finansije, a u toku je izbor izvođača radova. Riječ je o najvećem i najluksuznijem objektu. Riječ je o jednoj jako specifičnoj arhitekturi gdje nijedna domaća kompanija ne može da nosi cijeli projekat u vrijednosti od 150 miliona maraka. Tako da će biti izabran izvođač svjetskog ranga koji može da nosi cijeli projekat, a biće angažovani i domaći podizvođači. U idućih mjesec dana očekujemo polaganje kamena temeljca, odnosno početak gradnje objekta koji čekamo 42 godine. To će biti razglednica naše Banjaluke.

GLAS:  Koji su dalji planovi po pitanju saobraćajne revolucije?

STANIVUKOVIĆ: Uveli smo 250 električnih bicikala, 200 električnih trotineta, gradimo nove biciklističke staze, jednosmjerna ulica je završena kao i najveći kružni tok. Nastavljamo da gradimo šest novih kružnih tokova u vrijednosti od osam miliona maraka. Cilj je da na istočnom tranzitu uopšte nemamo semafora.

GLAS: Kako gledate na to što opozicija kaže da ste kandidat SNSD-a za gradonačelnika Banjaluka?

STANIVUKOVIĆ: U politici morate permanentno dobijati kvalifikacije. Imate jednu takvu političku agendu, pamflet SNSD-a u Banjaluci koji hoće od Draška da napravi kriminalca, a dio drugih stranaka Dodikovog čovjeka, dok treći dio stranaka oko vlasti kažu da sam izdajnik...Politika je uvijek da vas neko okvalifikuje i postavi pitanje čiji ste?! Međutim, vaša sposobnost je da pokažete ko ste. Sve vrijeme ovog mandata vodimo jednu potpuno autonomnu i nezavisnu politiku. Uspio sam svojim stavom i karakterom da imam i autonomiju i snagu za stavove i unutar svoje stranke. Imao sam dvije vrste snage ili tri vrste odluka. Jedna kad u nešto vjerujem da pokušam ljudima u svojoj stranci objasniti zašto je važno. Sa druge strane imao sam hrabrosti da zauzmem stav iako većina ne misli kao ja, ali i treće da kažem ovo je bio stav većine, treba da poštujem njihov stav. Četvrto, sve vrijeme smo se trudili i uspjeli da od politike ne napravimo crno-bijeli svijet. Dakle, sve što je od vlasti i od režima nije crno, a sve što je od nekog drugog ne mora značiti da je dobro. Moj cilj je smjena vlasti u Republici Srpskoj, promjena ovog sistema. Ne slažem se sa primjerima mnogih odluka Vlade i premijera Srpske Radovana Viškovića, ali mi želimo ovdje našim ponašanjem da pokažemo kako bismo mi drugačije radili.

GLAS: Očekujete li pobjedu na izborima?

STANIVUKOVIĆ: Svaki dan, sat, minut, mjesec radimo za to. U ovih deset godina moje političke borbe i političkog angažmana i narodu i Bogu sam zahvalan što sam imao samo političke pobjede. Našu formu smo pojačavali, a ritam dodatno osnažili. Mandat sam počeo sa obećanjima, a završavamo sa djelima. Od 6. septembra do 6.oktobra neću ništa govoriti, već će u tom periodu samo naša djela govoriti. Pet novih parkova, sedam najvećih ulica kroz banjalučka naselja, mostovi, osnovna škola, sportska gimnazija, prvi kulturni centar nakon 100 godina, prva šetališta, hotel “Palas”... Sve to smo postigli u kratkom roku...U vodosnabdijevanje je uloženo 55 miliona, a isto toliko u mjere koje plaćamo narodu.

Placevi

GLAS: Najavili ste i podjelu placeva mladim bračnim parovima. Kada će to biti?

STANIVUKOVIĆ: Očekujemo da bi se već u junu mladi bračni parovi mogli prijavljivati, a mjesec dana nakon toga uslijediće i podjela placeva. Imamo mnogo naše zemlje u Motikama, Česmi, Debeljacima. To je gradska zemlja. Međutim, ne može biti poljoprivredno zemljište. Sa druge strane, ne može se od tog komada zemlje napraviti poslovna niti industrijska zona. Dakle, ta zemlja stoji prazna i mi moramo da ga održavamo. Zato smo došli na ideju da to sve uredimo, ispalcerišemo i na kraju podijelimo ljudima da prave kuće i ostaju u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana