Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке: Скупштина треба да зауставља оно што не ваља

Жарко Марковић
Foto: Велибор Трипић

Ми немамо коалицију. Желим да ми скупштина буде корективни фактор и сутра ако би се мијењао однос снага, да постоји скупштина која ће зауставити оно што не ваља, тврди у интервјуу за “Глас Српске” поводом Дана града градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

- Противим се принципу да су једни већина, а други мањина. Борим се за окупљање око идеја. Вјерујем да један дио људи који је био скептичан уочи избора данас уживо види нашу енергију и да је то више од оних девет одборника који долазе из партија које су ме подржале прије избора - каже Станивуковић.

На питање да ли би правио већину са странкама које данас чине републичку власт нема конкретан одговор, али напомиње да осјећа одређене промјене ставова код појединих одборника, прије свега у СПС-у, али и у другим странкама.

ГЛАС: Да ли то значи да ће у граду постојати некаква ад хок већина која ће се мијењати од приједлога до приједлога?

СТАНИВУКОВИЋ: То је добра пракса како год је назвали. Треба да постоји дијалог и да се ујединимо око одређених идеја. Не бих се осјећао угодно да излазим славодобитно са новом већином. Морамо се програмски и идејно сложити. Мислим да постоји таква критична маса међу одборницима.

ГЛАС: Политичка борба око усвајања буџета ипак не слути на то.

СТАНИВУКОВИЋ: Немогуће је политички издржати три оваква догађаја као око усвајања буџета у једној години. Десила би се експлозија. Три таква догађаја у једној години и имаћете народ на улицама.

ГЛАС: Је ли нормално да Ви, као власт, позивате народ на протесте? Против кога?

СТАНИВУКОВИЋ: Јесте нормално. Зашто не би градоначелник људе позвао на протест? Није то протест којим ће се нешто рушити, него гдје ће се тражити поштовање институција.

ГЛАС: Зашто се и даље понашате као да сте опозиција?

СТАНИВУКОВИЋ: Да ли сам ја власт, јесам. Да ли сам опозиција, ако имате овакве опструкције какве имам, јесам. Имамо скупштину која намјерно другачије мисли, имамо републичку власт која није нама наклоњена, значи налазимо се између чекића и наковња. Не видим себе као градоначелника који ће након 2022. имати исте ове људе над главом у републичким институцијама и који ће пријетити затварањем гријања.

ГЛАС: Признајете да је Ваша мисија промјена власти на вишем нивоу?

СТАНИВУКОВИЋ: То не кријем. У овој или оној позицији, ако за општи циљ буде било потребно да носим неку листу, ја ћу је носити, да будем кандидат, бићу. Ако не треба да будем кандидат, нећу. Али, посао градоначелника не смије испаштати.

ГЛАС: Немогуће је водити кампању и квалитетно радити тај посао.

СТАНИВУКОВИЋ: Па могуће је, радимо од понедјељка до петка од осам до осам, а суботу и недјељу искористимо да обиђемо градове у Републици Српској. Могу одузети од свог сна, али не од свог посла.

ГЛАС: Када је у питању избор замјеника градоначелника или амандмани на буџет, говорили сте да ћете, без обзира на став већине, радити онако како сте замислили. Како се то уклапа са борбом против самовоље појединца за коју се залажете свих ових година?

СТАНИВУКОВИЋ: Може се говорити да је то моја самовоља, али може се рећи и да су неке ствари изговорене под емоцијама. На крају крајева, неке од тих ствари су испоштоване у сваком смислу. Милада Шукало је мој савјетник формално правно, али она је у суштини замјеник градоначелника. Када су амандмани у питању, прекршени су закони...

ГЛАС: Али усвојени су и постали дио буџета. Чему правни тим и оцјена законитости?

СТАНИВУКОВИЋ: Не можете одузети право градоначелнику на реалокацију средстава, то је закон предвидио. Не може нека одлука поништити закон. Амандмани јесу изгласани, али ћемо одгодити њихово спровођење док не добијемо оцјену законитости.

ГЛАС: И шта ако Уставни суд каже да је све законито?

СТАНИВУКОВИЋ: У реду, рекли су да је законито. Мени је закон изнад свега.

ГЛАС: Ко је крив за ситуацију са смећем?

СТАНИВУКОВИЋ: На састанку са посланицима из града средином марта рекао сам да нам је потребан буџет до 31. марта иначе ћемо имати проблем. Ми 31. марта нисмо имали буџет и нисмо имали право да створимо ниједну обавезу или трансакцију. Говорили су да “чистоћа” чисти, платићемо у мају, али то једноставно није по закону.

ГЛАС: А како је “Чистоћа” радила посао у ноћи након усвајања буџета?

СТАНИВУКОВИЋ: Зато што смо имали буџет и оквирни споразум, и одмах те ноћи су обавезе могле да теку.

ГЛАС: Након оне својеврсне представе за медије пред клубом “Кајак” ништа се није догодило. Зашто?

СТАНИВУКОВИЋ: Тај објекат изграђен је на градској земљи. Наша инспекција је дала налог за рушење, уложена је жалба, министарство да није прихватило жалбу, локал би већ био срушен. Њихово право је да то пониште. Отворили смо паралелни пут. У питању је наша земља, отворили смо регулациони план и видјели да је ту предвиђена зелена површина са молом, стазом која излази на Врбас. И сада идемо да приведемо парцелу намијени. Урадили смо урбанистичко-техничке услове, прибавили документацију и видјели да је ту објекат који није наш. Издали смо налог за рушење, али власник је 10 дана избјегавао да га прими, па смо га послали препоручено. Рок за жалбу им истиче у петак. И поново ће писати жалбу министарству.  Ми смо увјерени да министарство, ако хоће да поступа да закону, такву врсту жалбе не може да прихвати. Ако министарство има храбрости да ради ни по бабу ни по стричевима, ми то завршавамо у мају.

ГЛАС: Ако министарство каже стоп?

СТАНИВУКОВИЋ: Можемо да идемо са кривичном пријавом према министарки. Ничија није до зоре сијала. Био је у Бањалуци неки Ћућун па га сад нема. Неће бити ни неких других, сви смо ми пролазни, али одговорност мора да постоји. Ево још један примјер: инспекција је хтјела да затвори ресторан “Агапе”, издали су налог, дошла је одмах републичка инспекција и поништила наш акт.

ГЛАС: “Агапе” није поштовао мјере за које сте ви рекли да су лакрдија, али је инспекција ипак отишла да их затвори. Да ли то значи да Вам мјере одговарају кад инспекција треба да иде у “Агапе”, а у другом наврату су лакрдија?

СТАНИВУКОВИЋ: Да ли су лакрдија или нису, то не значи да ви не треба да их поштујете. Ја сам рекао да су лакрдија јер данас важе, сутра не важе. Кад је један број заражених уведу се мјере, за десет дана буде још већи број, а мјере буду укинуте. У недјељу се доноси одлука да се у понедјељак не иде у школу. Музика уживо допуштена у уторак, у сриједу укинута. Мјере не треба да вријеђају интелигенцију.

ГЛАС: Када ће Бањалука добити градску болницу што сте громогласно обећавали у кампањи?

СТАНИВУКОВИЋ: Кроз урбанистички план предвидјели смо двије-три локације гдје може бити саграђена. Бањалука пати од недостатка земљишта које је распарчано и распродато. Гдје год видимо добру локацију, она је на више лица, и само један дио на граду. Ми смо имали разговор да директорицом Дома здравља, Бањалуци је то потребно.

ГЛАС: Али, то није посао града.

СТАНИВУКОВИЋ: Истина, као и централно спомен-обиљежје. Могу ја са пуно пројеката да сперем одговорност. Централно обиљежје треба да уради Влада, али имовинско-правни односи, земљиште, документација, то је на граду. Исто то можемо да припремимо и за градску болницу.

ГЛАС: Прошло је првих 100 дана мандата, шта сте урадили у том периоду?

СТАНИВУКОВИЋ: Поносан сам што смо увели одређене праксе које нису постојале посљедњих 20 година. Прије свега, сматрамо да имамо поштен приступ раду, потпуно транспарентан, преглед сваке јавне набавке, уштеде преко осам милиона у буџету, повећање прихода на врло једноставним стварима као што су комуналне накнаде, идемо у изградњу највећег градског парка, дворане на Лаушу, реформе у предузећима. Поносан сам на слободе које смо успоставили, ту је и изградња говорнице на Тргу крајине...

ГЛАС: Већину тих ствари је почела претходна власт, шта је ту ново? И откуд идеја да ових 100 дана назовете златним добом?

СТАНИВУКОВИЋ: Континуитет је позитивна пракса, настављамо оно што је добро, ако је неко започео дворану да гради, не желимо да остане недовршена. Златно доба је доба владавине бана Тисе Милосављевића, када је Бањалука имала један посебан дух. Сматрамо да је симбол овог доба људскост, а то значи да у правом смислу те ријечи сваки човјек има своје мјесто.

ГЛАС: Кад нешто прогласите златним добом, тешко да то може бити надмашено, а Вама предстоји још три и по године мандата.

СТАНИВУКОВИЋ: Та метафора је настала због обиљежавања дана града и ми хоћемо да се Бањалука уз одређене манифестације присјећа лијепих ствари из своје прошлости и могу да кажем да су ти периоди који се памте наша инспирација по којој сваки дан радимо. Желимо да комбинујемо период златног доба са духом нових генерација које долазе.

Три центра

ГЛАС: Имате ли план шта ћете урадити до краја ове, па онда до краја сваке године мандата? Како ће Бањалука изгледати 2024. године?

СТАНИВУКОВИЋ: Имамо план, али сваким даном рађају се нове идеје. Када смо дошли нисмо размишљали о томе да централизаујемо јавне набавке, али када смо видјели какво је расипништво на сцени, морали смо то да урадимо. Имамо план да Бањалуку децентрализујемо. Град се данас шири само према центру, што је морбидно. Нормално је да град иде према периферији. Постављамо темеље плана који предвиђа највећи парк на локацији код “Делте”, а ту је предвиђен и нови мост који шири град на другу обалу Врбаса, према Чесми и Врбањи и тамо успостављамо нове садржаје. Наш је план да градимо нове алеје и путање којима ће град моћи да се шири да у наредне четири године добијемо два нова центра, да један буде у подручју новог парка и “Акване”, и трећи преко Врбаса, тако да ће Бањалучани и у шетњу и куповину моћи на двије-три локације

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана