Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke: Skupština treba da zaustavlja ono što ne valja

Žarko Marković
Foto: Velibor Tripić

Mi nemamo koaliciju. Želim da mi skupština bude korektivni faktor i sutra ako bi se mijenjao odnos snaga, da postoji skupština koja će zaustaviti ono što ne valja, tvrdi u intervjuu za “Glas Srpske” povodom Dana grada gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

- Protivim se principu da su jedni većina, a drugi manjina. Borim se za okupljanje oko ideja. Vjerujem da jedan dio ljudi koji je bio skeptičan uoči izbora danas uživo vidi našu energiju i da je to više od onih devet odbornika koji dolaze iz partija koje su me podržale prije izbora - kaže Stanivuković.

Na pitanje da li bi pravio većinu sa strankama koje danas čine republičku vlast nema konkretan odgovor, ali napominje da osjeća određene promjene stavova kod pojedinih odbornika, prije svega u SPS-u, ali i u drugim strankama.

GLAS: Da li to znači da će u gradu postojati nekakva ad hok većina koja će se mijenjati od prijedloga do prijedloga?

STANIVUKOVIĆ: To je dobra praksa kako god je nazvali. Treba da postoji dijalog i da se ujedinimo oko određenih ideja. Ne bih se osjećao ugodno da izlazim slavodobitno sa novom većinom. Moramo se programski i idejno složiti. Mislim da postoji takva kritična masa među odbornicima.

GLAS: Politička borba oko usvajanja budžeta ipak ne sluti na to.

STANIVUKOVIĆ: Nemoguće je politički izdržati tri ovakva događaja kao oko usvajanja budžeta u jednoj godini. Desila bi se eksplozija. Tri takva događaja u jednoj godini i imaćete narod na ulicama.

GLAS: Je li normalno da Vi, kao vlast, pozivate narod na proteste? Protiv koga?

STANIVUKOVIĆ: Jeste normalno. Zašto ne bi gradonačelnik ljude pozvao na protest? Nije to protest kojim će se nešto rušiti, nego gdje će se tražiti poštovanje institucija.

GLAS: Zašto se i dalje ponašate kao da ste opozicija?

STANIVUKOVIĆ: Da li sam ja vlast, jesam. Da li sam opozicija, ako imate ovakve opstrukcije kakve imam, jesam. Imamo skupštinu koja namjerno drugačije misli, imamo republičku vlast koja nije nama naklonjena, znači nalazimo se između čekića i nakovnja. Ne vidim sebe kao gradonačelnika koji će nakon 2022. imati iste ove ljude nad glavom u republičkim institucijama i koji će prijetiti zatvaranjem grijanja.

GLAS: Priznajete da je Vaša misija promjena vlasti na višem nivou?

STANIVUKOVIĆ: To ne krijem. U ovoj ili onoj poziciji, ako za opšti cilj bude bilo potrebno da nosim neku listu, ja ću je nositi, da budem kandidat, biću. Ako ne treba da budem kandidat, neću. Ali, posao gradonačelnika ne smije ispaštati.

GLAS: Nemoguće je voditi kampanju i kvalitetno raditi taj posao.

STANIVUKOVIĆ: Pa moguće je, radimo od ponedjeljka do petka od osam do osam, a subotu i nedjelju iskoristimo da obiđemo gradove u Republici Srpskoj. Mogu oduzeti od svog sna, ali ne od svog posla.

GLAS: Kada je u pitanju izbor zamjenika gradonačelnika ili amandmani na budžet, govorili ste da ćete, bez obzira na stav većine, raditi onako kako ste zamislili. Kako se to uklapa sa borbom protiv samovolje pojedinca za koju se zalažete svih ovih godina?

STANIVUKOVIĆ: Može se govoriti da je to moja samovolja, ali može se reći i da su neke stvari izgovorene pod emocijama. Na kraju krajeva, neke od tih stvari su ispoštovane u svakom smislu. Milada Šukalo je moj savjetnik formalno pravno, ali ona je u suštini zamjenik gradonačelnika. Kada su amandmani u pitanju, prekršeni su zakoni...

GLAS: Ali usvojeni su i postali dio budžeta. Čemu pravni tim i ocjena zakonitosti?

STANIVUKOVIĆ: Ne možete oduzeti pravo gradonačelniku na realokaciju sredstava, to je zakon predvidio. Ne može neka odluka poništiti zakon. Amandmani jesu izglasani, ali ćemo odgoditi njihovo sprovođenje dok ne dobijemo ocjenu zakonitosti.

GLAS: I šta ako Ustavni sud kaže da je sve zakonito?

STANIVUKOVIĆ: U redu, rekli su da je zakonito. Meni je zakon iznad svega.

GLAS: Ko je kriv za situaciju sa smećem?

STANIVUKOVIĆ: Na sastanku sa poslanicima iz grada sredinom marta rekao sam da nam je potreban budžet do 31. marta inače ćemo imati problem. Mi 31. marta nismo imali budžet i nismo imali pravo da stvorimo nijednu obavezu ili transakciju. Govorili su da “čistoća” čisti, platićemo u maju, ali to jednostavno nije po zakonu.

GLAS: A kako je “Čistoća” radila posao u noći nakon usvajanja budžeta?

STANIVUKOVIĆ: Zato što smo imali budžet i okvirni sporazum, i odmah te noći su obaveze mogle da teku.

GLAS: Nakon one svojevrsne predstave za medije pred klubom “Kajak” ništa se nije dogodilo. Zašto?

STANIVUKOVIĆ: Taj objekat izgrađen je na gradskoj zemlji. Naša inspekcija je dala nalog za rušenje, uložena je žalba, ministarstvo da nije prihvatilo žalbu, lokal bi već bio srušen. Njihovo pravo je da to ponište. Otvorili smo paralelni put. U pitanju je naša zemlja, otvorili smo regulacioni plan i vidjeli da je tu predviđena zelena površina sa molom, stazom koja izlazi na Vrbas. I sada idemo da privedemo parcelu namijeni. Uradili smo urbanističko-tehničke uslove, pribavili dokumentaciju i vidjeli da je tu objekat koji nije naš. Izdali smo nalog za rušenje, ali vlasnik je 10 dana izbjegavao da ga primi, pa smo ga poslali preporučeno. Rok za žalbu im ističe u petak. I ponovo će pisati žalbu ministarstvu.  Mi smo uvjereni da ministarstvo, ako hoće da postupa da zakonu, takvu vrstu žalbe ne može da prihvati. Ako ministarstvo ima hrabrosti da radi ni po babu ni po stričevima, mi to završavamo u maju.

GLAS: Ako ministarstvo kaže stop?

STANIVUKOVIĆ: Možemo da idemo sa krivičnom prijavom prema ministarki. Ničija nije do zore sijala. Bio je u Banjaluci neki Ćućun pa ga sad nema. Neće biti ni nekih drugih, svi smo mi prolazni, ali odgovornost mora da postoji. Evo još jedan primjer: inspekcija je htjela da zatvori restoran “Agape”, izdali su nalog, došla je odmah republička inspekcija i poništila naš akt.

GLAS: “Agape” nije poštovao mjere za koje ste vi rekli da su lakrdija, ali je inspekcija ipak otišla da ih zatvori. Da li to znači da Vam mjere odgovaraju kad inspekcija treba da ide u “Agape”, a u drugom navratu su lakrdija?

STANIVUKOVIĆ: Da li su lakrdija ili nisu, to ne znači da vi ne treba da ih poštujete. Ja sam rekao da su lakrdija jer danas važe, sutra ne važe. Kad je jedan broj zaraženih uvedu se mjere, za deset dana bude još veći broj, a mjere budu ukinute. U nedjelju se donosi odluka da se u ponedjeljak ne ide u školu. Muzika uživo dopuštena u utorak, u srijedu ukinuta. Mjere ne treba da vrijeđaju inteligenciju.

GLAS: Kada će Banjaluka dobiti gradsku bolnicu što ste gromoglasno obećavali u kampanji?

STANIVUKOVIĆ: Kroz urbanistički plan predvidjeli smo dvije-tri lokacije gdje može biti sagrađena. Banjaluka pati od nedostatka zemljišta koje je rasparčano i rasprodato. Gdje god vidimo dobru lokaciju, ona je na više lica, i samo jedan dio na gradu. Mi smo imali razgovor da direktoricom Doma zdravlja, Banjaluci je to potrebno.

GLAS: Ali, to nije posao grada.

STANIVUKOVIĆ: Istina, kao i centralno spomen-obilježje. Mogu ja sa puno projekata da sperem odgovornost. Centralno obilježje treba da uradi Vlada, ali imovinsko-pravni odnosi, zemljište, dokumentacija, to je na gradu. Isto to možemo da pripremimo i za gradsku bolnicu.

GLAS: Prošlo je prvih 100 dana mandata, šta ste uradili u tom periodu?

STANIVUKOVIĆ: Ponosan sam što smo uveli određene prakse koje nisu postojale posljednjih 20 godina. Prije svega, smatramo da imamo pošten pristup radu, potpuno transparentan, pregled svake javne nabavke, uštede preko osam miliona u budžetu, povećanje prihoda na vrlo jednostavnim stvarima kao što su komunalne naknade, idemo u izgradnju najvećeg gradskog parka, dvorane na Laušu, reforme u preduzećima. Ponosan sam na slobode koje smo uspostavili, tu je i izgradnja govornice na Trgu krajine...

GLAS: Većinu tih stvari je počela prethodna vlast, šta je tu novo? I otkud ideja da ovih 100 dana nazovete zlatnim dobom?

STANIVUKOVIĆ: Kontinuitet je pozitivna praksa, nastavljamo ono što je dobro, ako je neko započeo dvoranu da gradi, ne želimo da ostane nedovršena. Zlatno doba je doba vladavine bana Tise Milosavljevića, kada je Banjaluka imala jedan poseban duh. Smatramo da je simbol ovog doba ljudskost, a to znači da u pravom smislu te riječi svaki čovjek ima svoje mjesto.

GLAS: Kad nešto proglasite zlatnim dobom, teško da to može biti nadmašeno, a Vama predstoji još tri i po godine mandata.

STANIVUKOVIĆ: Ta metafora je nastala zbog obilježavanja dana grada i mi hoćemo da se Banjaluka uz određene manifestacije prisjeća lijepih stvari iz svoje prošlosti i mogu da kažem da su ti periodi koji se pamte naša inspiracija po kojoj svaki dan radimo. Želimo da kombinujemo period zlatnog doba sa duhom novih generacija koje dolaze.

Tri centra

GLAS: Imate li plan šta ćete uraditi do kraja ove, pa onda do kraja svake godine mandata? Kako će Banjaluka izgledati 2024. godine?

STANIVUKOVIĆ: Imamo plan, ali svakim danom rađaju se nove ideje. Kada smo došli nismo razmišljali o tome da centralizaujemo javne nabavke, ali kada smo vidjeli kakvo je rasipništvo na sceni, morali smo to da uradimo. Imamo plan da Banjaluku decentralizujemo. Grad se danas širi samo prema centru, što je morbidno. Normalno je da grad ide prema periferiji. Postavljamo temelje plana koji predviđa najveći park na lokaciji kod “Delte”, a tu je predviđen i novi most koji širi grad na drugu obalu Vrbasa, prema Česmi i Vrbanji i tamo uspostavljamo nove sadržaje. Naš je plan da gradimo nove aleje i putanje kojima će grad moći da se širi da u naredne četiri godine dobijemo dva nova centra, da jedan bude u području novog parka i “Akvane”, i treći preko Vrbasa, tako da će Banjalučani i u šetnju i kupovinu moći na dvije-tri lokacije

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana