Четири школе добијају нове котлове

Маја Станојевић
Четири школе добијају нове котлове

Четири образовне установе на подручју града требало би да добију нове котлове за централно гријање чиме ће се обезбиједити бољи услови за боравак ученика током зиме.

Пројектом ће бити обухваћене основне школе “Ђура Јакшић”, “Станко Ракита”, “Иван Горан Ковачић”, те средња Пољопривредна школа, а предвиђена је замјена дотрајалих котлова на лож-уље, угаљ и дрво, котловима на пелет и дрвну сјечку. 

Радови ће се финансирати донаторским средствима Амбасаде Чешке, које је Градска развојна агенција (ЦИДЕА) обезбиједила путем пројекта “Чиста енергија у јавним институцијама”. Кроз пројекат су одобрена финансијска средства за пет школских објеката од 3,5 милиона КМ, а за сада је сигурно да ће ти радови бити реализовани у четири објекта.

Циљ пројекта је смањење емисије угљен-диоксида кроз инсталирање нових котлова у школама које нису у систему градског гријања, смањење оперативних трошкова приликом преласка на јефтиније енергенте, те побољшање услова за одвијање наставе за ученике.

У овој години је планирано да се котлови испоруче и уграде у свим школама, осим у ОШ “Иван Горан Ковачић”. Пошто се ради о вишегодишњем пројекту, на ред ће доћи у 2022. години, са још једном школом.

- С обзиром на то да се одустало од уградње котла у ОШ “Јован Јовановић Змај”, Агенција је послала приједлог да се котлови замијене у Центру “Заштити ме”, да би се искористила средства за пет установа, како је првобитно и предвиђено пројектом - наведено је у Програму рада ЦИДЕА, који је раније усвојен на сједници Скупштине града.

Директор ОШ “Ђура Јакшић” Дарко Томић рекао је за “Глас Српске” да ће уградња котлова за гријање на пелет допринијети квалитетнијем, јефтинијем и здравијем гријању.

 - Наша школа је имала срећу да нас изаберу по свим траженим параметрима. До сад смо се гријали на дрво и угаљ, који су велики загађивачи. Пелет је јефтинији и мање штетан - рекао је Томић.

Пројекти

Директор ЦИДЕА Марио Милановић рекао је на засједању Скупштине града да је обезбјеђивање средстава за промјену начина гријања у школама у Бањалуци само један у низу пројеката, на којем ова агенција ради.

Нагласио је да је ЦИДЕА у посљедње четири године кроз разне пројекте обезбиједила девет милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана