Četiri škole dobijaju nove kotlove

Maja Stanojević
Četiri škole dobijaju nove kotlove

Četiri obrazovne ustanove na području grada trebalo bi da dobiju nove kotlove za centralno grijanje čime će se obezbijediti bolji uslovi za boravak učenika tokom zime.

Projektom će biti obuhvaćene osnovne škole “Đura Jakšić”, “Stanko Rakita”, “Ivan Goran Kovačić”, te srednja Poljoprivredna škola, a predviđena je zamjena dotrajalih kotlova na lož-ulje, ugalj i drvo, kotlovima na pelet i drvnu sječku. 

Radovi će se finansirati donatorskim sredstvima Ambasade Češke, koje je Gradska razvojna agencija (CIDEA) obezbijedila putem projekta “Čista energija u javnim institucijama”. Kroz projekat su odobrena finansijska sredstva za pet školskih objekata od 3,5 miliona KM, a za sada je sigurno da će ti radovi biti realizovani u četiri objekta.

Cilj projekta je smanjenje emisije ugljen-dioksida kroz instaliranje novih kotlova u školama koje nisu u sistemu gradskog grijanja, smanjenje operativnih troškova prilikom prelaska na jeftinije energente, te poboljšanje uslova za odvijanje nastave za učenike.

U ovoj godini je planirano da se kotlovi isporuče i ugrade u svim školama, osim u OŠ “Ivan Goran Kovačić”. Pošto se radi o višegodišnjem projektu, na red će doći u 2022. godini, sa još jednom školom.

- S obzirom na to da se odustalo od ugradnje kotla u OŠ “Jovan Jovanović Zmaj”, Agencija je poslala prijedlog da se kotlovi zamijene u Centru “Zaštiti me”, da bi se iskoristila sredstva za pet ustanova, kako je prvobitno i predviđeno projektom - navedeno je u Programu rada CIDEA, koji je ranije usvojen na sjednici Skupštine grada.

Direktor OŠ “Đura Jakšić” Darko Tomić rekao je za “Glas Srpske” da će ugradnja kotlova za grijanje na pelet doprinijeti kvalitetnijem, jeftinijem i zdravijem grijanju.

 - Naša škola je imala sreću da nas izaberu po svim traženim parametrima. Do sad smo se grijali na drvo i ugalj, koji su veliki zagađivači. Pelet je jeftiniji i manje štetan - rekao je Tomić.

Projekti

Direktor CIDEA Mario Milanović rekao je na zasjedanju Skupštine grada da je obezbjeđivanje sredstava za promjenu načina grijanja u školama u Banjaluci samo jedan u nizu projekata, na kojem ova agencija radi.

Naglasio je da je CIDEA u posljednje četiri godine kroz razne projekte obezbijedila devet miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana