Бањалука: Тражили амбуланте, а сада их заобилазе

Весна Поповић
Бањалука: Тражили амбуланте, а сада их заобилазе

Бањалука - У амбулантама породичне медицине у мјесним заједницама Куљани, Мотике, Чесма, Ада и Паприковац које су отворене у протеклих неколико година до данас није регистрован значајнији број грађана.

Потврдила је  то "Гласу Српске" стручни сарадник за односе с јавношћу у "Дому здравља"  Душица Станковић и додала да је у овим амбулантама број регистрованих пацијената испод стандарда уговарања.

- Ове амбуланте су отворене као резултат сталних захтјева грађана за доступнијом здравственом заштитом, у сарадњи са градом у протеклом периоду. На тај начин смо испунили вишегодишњи захтјев становника ових мјесних заједница. Очекивали смо да ће се грађани пререгистровати из градских или амбуланти у сусједним мјесним заједницама у своје, али се то није догодило  - рекла је Станковићева.

Нагласила је да све ове амбуланте раде сваки радни дан, осим у Ади гдје љекар прегледа пацијенте два дана у седмици.

- Изузетак је и Чесма гдје доктор ради три дана у седмици с тим да сестре у ове двије амбуланте раде сваки дан - објаснила је Станковићева.

Додала је да су на различите начине апеловали на грађане да се пререгиструју.

- Наши тимови су ишли од куће до куће, дијелили смо обавјештења о значају регистрације што већег броја грађана у новоотвореним амбулантама и слично - казала је Станковићева.

Напоменула је да је изузетак амбуланта у МЗ Шарговац у којој је регистровано скоро 2.000 становника.

Амбуланта у МЗ Шарговац почела је са радом 2010. године, а у Мотикама, Чесми, Ади и на Паприковцу 2012. године. Све амбуланте, осим оне у МЗ Мотикама, раде у закупљеним просторима.

Предсједник Савјета МЗ Чесма Миладин Маличевић да су апеловали на грађане на све могуће да пренесу своје здравствене картоне у амбуланту у овој МЗ.

- Нисам задовољан бројем регистрованих грађана у амбуланти а годинама су мјештани тражили њено отварање. Као један од разлога наводе да им се тешко одрећи свог љекара код којег иду годинама иако је он удаљен. С обзиром на то да Чесма има 2.500 становника са правом гласа реално би било да је у амбуланти регистровано више од 1.500 грађана а не вјерујем да смо близу те бројке - навео је Маличевић.

Становница Паприковца Цвијета Новаковић сматра да је апсурдно да поједини људи иду у друга насеља код љекара иако "пред вратима" имају  амбуланте.

- Не разумијем зашто су онда толико инсистирали да се отворе те амбуланте - казала је Новаковићева.

Изградња

У октобру је постављен камен темељац за изградњу објеката амбуланти у МЗ Бочац и Борковићи. Изградња би требало да буде завршена у току ове године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана