Публика жедна савремених нота

Мирна Пијетловић
Публика жедна савремених нота

Бањалука - Ноте исписане креативним музичким перима Драгане Табак, Младена Јанковића и Давида Мастикосе оживјеле су на концерту у извођењу умјетника са Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, а овације и аплаузи у Банском двору Културном центру у сриједу увече доказ су да је бањалучка публика и те како жељна и дорасла концертима савремене музике.

Одушевљење није крио ни бањалучки композитор Младен Матовић, који је, као и остали угледни културни радници, пружио несебичну подршку младим колегама.

- Свака им част! Окупити овако велики број публике на концерту савремене музике је велики подухват. Оно што бих им препоручио је да остану у стваралачком залету и да његују публику која их подржава - рекао је Матовић након концерта.

На репертоару су биле композиције ово троје младих умјетника који су на мастер студијама у класи Татјане Милошевић-Мијановић.

- Друштво које претендује да буде озбиљна културолошка заједница, као што има савремене писце, сликаре, вајаре и друге уметнике, треба да има и савремене композиторе. Пресрећна сам што се концерт моје класе одржава већ четири године и сваки пут је пријем публике све бољи - рекла је Милошевић-Мијановић.

Она је нагласила да уопште не представља проблем ниво образованости публике, него што је оваквих садржаја годишње јако мало.

- Младе колеге музичари, као и сваки пут, показали су велики ентузијазам да на прави начин публици прикажу оно што су композитори замислили - истакла је она и додала да се с годинама квалитет њихових композиција и те како повећава.

Они су данас, како је нагласила Милошевић-Мијановић, спремни да компонују за различите медије, користећи различите инструменте.

Концерт је публика одлично примила, а аплаузом је Гудачки оркестар бањалучке Академије умјетности вратила на бис, када су извели композицију Младена Јанковића "Има нека тајна веза" писану за оркестар и споран, а на коју је, како нам је рекао, нарочито поносан.

- Свака моја композиција има своју засебну причу, али најдража ми је ипак ова, компонована на текст Душка Трифуновића. То је омаж Трифуновићу, али и мом омиљеном бенду из дјетињства "Бијелом дугмету" - испричао нам је Јанковић, који је овој композицији дао свој умјетнички печат.

Он је нагласио да му је изузетно драго што публика цијени умјетност коју они стварају, те да му то даје вјетар у леђа за нове музичке побједе.

Подршка

- Они су заиста мој понос и дика, а публика од њих може да очекује много различитих стилова, техника и поетика у стварању. То доказује да је Бањалука место где се рађају креативни млади људи које треба подржати - рекла је Татјана Милошевић-Мијановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана