Оперска пјевачица Александра Билановић: Кроз лик Амелије упознајем и себе

Александра Маџар
Оперска пјевачица Александра Билановић: Кроз лик Амелије упознајем и себе

Бањалука - Оперска пјевачица Александра Билановић, добро је позната публици у Бањалуци. Њене успјехе и одрастање кроз музику Бањалучани су имали прилику да прате кроз многобројне фестивале, концерте, солистичке наступе. Овај пут Александра је својим моћним гласом опчинила и поштоваоце опере и театра у загребачком Казалишту Мала сцена на премијери опере "Амелија иде на плес" у режији Фране Марије Вранковић у којој тумачи своју прву велику насловну улогу.

Билановићева је послије завршене средње Музичке школе "Владо Милошевић" у Бањалуци на два смјера, виола и соло пјевање, даље школовање наставила на Музичкој академији у Загребу. Опера "Амелија иде на плес" заједнички је пројекат Музичке академије и Казалишта Мала сцена, а Александра је за наш лист говорила о утисцима са премијере, као и искуству које је донио рад на овој представи.

- Постоје наиме три алтернације за улогу Амелије у овом пројекту и јако сам поносна јер сам ја изабрана међу те три. То ми је био један од доказа да се сав труд, рад и упорност исплати.

Самим тим што сам од нас три Амелије изабрана баш ја да пјевам премијеру свакако да то сматрам својим великим личним успјехом. Мој таленат, рад и упорност се препознаје из дана у дан и свакако да сам изузетно срећна због тога - поносна је Александра.

Признаје  да је публика била позитивно изненађена оним што су видјели на сцени с обзиром на то да су комад извели студенти.

- Нису очекивали много, али смо их ми и те како изненадили. Улога Амелије је изузетно захтјевна, тражи добро технику и много музицирања, фразирања. Неки од коментара за мој наступ су били да сам се истицала са енергијом, пјевањем и музикалношћу. Примила сам искрене честитке од критичара, професора са академије, али и неких запослених из Хрватског народног казалишта који су рекли да ми се смијеши блистава будућност - прича Александра.

Аудиција за оперу "Амелија иде на плес" америчког композитора Gian Carla Menottiја је била још у јуну, али са озбиљним пробама почели млади умјетници почели су у октобру. За Александру је рад на овој опери био велико искуство, али оно што јој највише значи је дубока спознаја себе и својих могућности.

- Не бих знала шта је то најдрагоцјеније што сам научила, има јако пуно ствари и све су драгоцјене на свој начин. Са сваким новим пројектом заправо све више упознајем себе и свој вокални апарат, те унапређујем глуму, тако да је то увијек оно најдрагоцјеније што понесем из сваког пројекта - казала је она.

Млади оперски пјевачи

- Сматрам да је од невјероватне важности да млади оперски пјевачи "стечено знање" и таленат одмах примјењују у пракси.

Нама је свакако пракса сваки дан, али стати на сцену, глумити и пјевати у исто вријеме и уз то још милион других ствари на које мораш мислити је дефинитивно битно вјежбати од почетка јер се између свега тога мора пронаћи баланс - казала је Александра Билановић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана