Почиње "Императив": Писци стварају публику, а читаоци књижевнике

Илијана Божић
Почиње "Императив": Писци стварају публику, а читаоци књижевнике

БАЊАЛУКА - Регионални фестивал књижевности “Императив”, седми по реду, који организује Удружење за промоцију и популаризацију књижевности “Императив”, почиње у четвртак и трајаће до 3. јуна у Банском двору.

Фестивал ће окупити више од 40 значајних књижевника, издавача, критичара, преводилаца и новинара из региона. Основни циљ јесте повезивање писаца, издавача и књижевних критичара из региона, размјена мишљења и успостављање сарадње.

Како су саопштили из Удружења за промоцију и популаризацију књижевности “Императив” посебан значај овог фестивала јесте развој публике, укључивање веома много младих људи у програмске садржаје и представљање књига које су у протеклој години изазвале велику пажњу књижевне публике и критике.

- Фестивал ћемо отворити разговором са једним од најзначајнијих књижевника у региону Миљенком Јерговићем. Поред Јерговића, кроз програме “Разговор са писцем”, “Поезију ће сви читати” и “Ноте и слова” представићемо књижевнике Срђана Ваљаревића, Лидију Димковску, Мају Искру, Драгану Младеновић, Лидију Дедуш, Драгу Гламузину, Ивана Ергића, Бојана Кривокапића, Филипа Грујића, Зорана Ферића, Јагну Погачник и Владимира Табашевића - саопштили су из “Императива”.

Како су навели у програму “Лектира у подне” бањалучки средњошколци имаће прилику да разговарају са писцима о значају читања.

- И ове године одржаће се радионица писања поезије коју ће водити књижевник и уредник издавачке куће “Енклава” Звонко Карановић. Циљ ове радионице је, како Карановић каже, да младим пјесницима скрати пут до налажења сопственог гласа - рекли су из “Императива”.

У програму “Арт биоскоп” публика ће ове године имати прилику да погледа дугометражни документарни филм о Душку Трифуновићу “Живот је маскенбал”, а након пројекције филма са публиком ће разговарати аутори филма, сценариста Саша Берендика и редитељ Бранко Лазић.

Посљедњег фестивалског дана биће емитован филм “Смрт дјевојчице са жигицама” који је настао према истоименој књизи Зорана Ферића.

У оквиру “Императива” организован је и сајам књига који ће бити отворен у четвртак у 17 часова.

Програм

Сајам књига ће у петак бити отворен од десет до 21 час. У петак, у оквиру програма  “Поезију ће сви читати”,  од 18 часова говориће Срђан Ваљаревић. У 20 часова почеће разговор са књижевницом Лидијом Димковском, а у 21 почињу “Ноте и слова” са  Мајом Искром Вилотијевић.

A brown and white poster with white textDescription automatically generated

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана