"Кочићево перо" за јесен 2023. припала Магдалени Блажевић за роман "У касно љето"

Илијана Божић
"Кочићево перо" за јесен 2023. припала Магдалени Блажевић за роман "У касно љето"

БАЊАЛУКА - Књижевница Магдалена Блажевић добитница је признања "Кочићево перо" за јесен 2023. године за књигу "У касно љето" за висока достигнућа у савременој књижевности и оданост љепоти Кочићеве мисли и ријечи.

Ову одлуку донио је жири који је радио у саставу књижевника Николе Вуколића, Миљенка Јерговића и Младена Весковића.

Књига "У касно љето" Магдалене Блажевић објављена је прошле године у издању "Фрактуре" из Загреба, "Buybo­ok" из Сарајева и издавачке куће "Bo­ok" из Београда. Ријеч је о роману у којем Магдалена Блажевић о јаким емоцијама и стањима која заувијек обиљежавају пише из перспективе убијене дјевојчице стварајући универзалну причу која надилази Жепче и околна села, ријеку Босну и вријеме у које је радња смјештена. Ово је прича против ратовања и убијања.

У саопштењу за ову књижевну награду члан жирија, писац и књижевни критичар Миљенко Јерговић је истакао да је роман Магдалене Блажевић "У касно љето" важан артефакт наших језика и књижевности.

- Исприповиједан из перспективе жртве, али никако из перспективе било којег колектива, овај текст нуди могућност идентификације са страдалима, али истовремено он је и прилика за покајање. Сваки његов читалац истовремено је и пострадало невино дијете и анонимни његов крвник - саопштио је Јерговић.

Објаснио је да је свијет у којем се злочин догодио мајсторски прецизно описан, те да су догађаји у књизи тако исприповиједани да је створена савршена илузија о јединствености и непоновљивости догађаја.

- И управо отуд дојам да се у микросвијету романа "У касно љето" препознају сви наши мали свјетови и завичаји и сва наша страшна страдања и злочини - рекао је Јерговић.

Додао је да својом стилском чврстоћом и унутрашњом цјеловитошћу романа, непоткупљивом ауторском храброшћу, те понајвише тиме што приповиједа живу причу наших блиских историја и живота, Магдалена Блажевић достојна је имена Петра Кочића и награде "Кочићево перо".

Награда "Кочићево перо", за јесен 2023. године, коју додјељује Задужбина Петар Кочић Бањалука-Београд, биће свечано уручена на сајму књига Интерлибер који почиње данас, а траје до понедјељка у Загребу.

Задужбина Петар Кочић Бањалука - Београд излаже већ другу деценију на међународном сајму књига Интерлибер. Ове године, љубитељима лијепе књижевности представиће десетак нових наслова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана