"Kočićevo pero" za jesen 2023. pripala Magdaleni Blažević za roman "U kasno ljeto"

Ilijana Božić
"Kočićevo pero" za jesen 2023. pripala Magdaleni Blažević za roman "U kasno ljeto"

BANjALUKA - Književnica Magdalena Blažević dobitnica je priznanja "Kočićevo pero" za jesen 2023. godine za knjigu "U kasno ljeto" za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi.

Ovu odluku donio je žiri koji je radio u sastavu književnika Nikole Vukolića, Miljenka Jergovića i Mladena Veskovića.

Knjiga "U kasno ljeto" Magdalene Blažević objavljena je prošle godine u izdanju "Frakture" iz Zagreba, "Buybo­ok" iz Sarajeva i izdavačke kuće "Bo­ok" iz Beograda. Riječ je o romanu u kojem Magdalena Blažević o jakim emocijama i stanjima koja zauvijek obilježavaju piše iz perspektive ubijene djevojčice stvarajući univerzalnu priču koja nadilazi Žepče i okolna sela, rijeku Bosnu i vrijeme u koje je radnja smještena. Ovo je priča protiv ratovanja i ubijanja.

U saopštenju za ovu književnu nagradu član žirija, pisac i književni kritičar Miljenko Jergović je istakao da je roman Magdalene Blažević "U kasno ljeto" važan artefakt naših jezika i književnosti.

- Ispripovijedan iz perspektive žrtve, ali nikako iz perspektive bilo kojeg kolektiva, ovaj tekst nudi mogućnost identifikacije sa stradalima, ali istovremeno on je i prilika za pokajanje. Svaki njegov čitalac istovremeno je i postradalo nevino dijete i anonimni njegov krvnik - saopštio je Jergović.

Objasnio je da je svijet u kojem se zločin dogodio majstorski precizno opisan, te da su događaji u knjizi tako ispripovijedani da je stvorena savršena iluzija o jedinstvenosti i neponovljivosti događaja.

- I upravo otud dojam da se u mikrosvijetu romana "U kasno ljeto" prepoznaju svi naši mali svjetovi i zavičaji i sva naša strašna stradanja i zločini - rekao je Jergović.

Dodao je da svojom stilskom čvrstoćom i unutrašnjom cjelovitošću romana, nepotkupljivom autorskom hrabrošću, te ponajviše time što pripovijeda živu priču naših bliskih istorija i života, Magdalena Blažević dostojna je imena Petra Kočića i nagrade "Kočićevo pero".

Nagrada "Kočićevo pero", za jesen 2023. godine, koju dodjeljuje Zadužbina Petar Kočić Banjaluka-Beograd, biće svečano uručena na sajmu knjiga Interliber koji počinje danas, a traje do ponedjeljka u Zagrebu.

Zadužbina Petar Kočić Banjaluka - Beograd izlaže već drugu deceniju na međunarodnom sajmu knjiga Interliber. Ove godine, ljubiteljima lijepe književnosti predstaviće desetak novih naslova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana