Укинута пресуда пореским инспекторима

ГС
Укинута пресуда пореским инспекторима

БАЊАЛУКА-  Врховни суд Републике Српске укинуо је пресуду некадашњим инспекторима Пореске управе Републике Српске Немањи Баровићу и Михајлу Ристићу којом су осуђени на пет и по година затвора због примања мита.

ATV пише да је пресуда укинута након што је судско вијеће Врховног суда Републике Српске уважило жалбе бранилаца оптужених и предмет вратило Окружном суду у Бањалуци на поновно суђење. Истовремено, суд је одбио жалбу Републичког јавног тужилаштва Републике Српске, па је ослобађајући дио пресуде потврђен.

Укинутом пресудом Баровић је осуђен на три и по године затвора, те казну од 6.000 КМ. Ристић је осуђен на двије године затвора и 3.000 КМ новчане казне. Баровић је оглашен кривим за двије од четири тачке оптужнице, а Ристић за један случај узимања мита.

Према оптужници Баровић је као службено лице од Момира Лајшића примио мито у износу од 5.000 КМ да би му „средио“ да не добије кривичну пријаву, те да плати 30.000 умјесто 120.000 КМ за пореске обавезе.

Терети се и да је заједно са Ристићем узео мито од власника продавнице "Нина" Маринка Билбије за мању казну и "сређивање" уочених неправилности. Наводи се да су они тада за те услуге добили по 100 КМ. Билбија је раније, на основу признања кривице, за давање мита осуђен на новчану казну од 500 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана