Пореским инспекторима пет и по година затвора због мита

Небојша Томашевић
Пореским инспекторима пет и по година затвора због мита

БАЊАЛУКА - Некадашњи инспектори Подручне јединице Пореске управе у Приједору Немања Баровић и Михајло Ристић осуђени су у бањалучком Окружном суду на укупно пет и по година затвора и новчане казне због примања мита.

Баровић је добио три и по године и 6.000 марака  новчане казне,  а Ристић двије године затвора и 3.000 марака. Обојици је изречена забрана обављања послова пореских инспектора у трајању од три године.

Баровић је осуђен за двије од четири тачке оптужнице, а Ристић за једно узимање мита. 

Према пресуди Баровић је осуђен јер је узео 5.000 КМ мита од Момира Лајшића да би му средио да не добије кривичну пријаву и да плати 30.000 умјесто 120.000 марака за пореске обавезе. 

Осуђен је и да је заједно са Ристићем узео мито од власника продавнице "Нина" Маринка Билбије за "сређивање" уочених неправилности. Наводи се да су они за те услуге добили по 100 КМ. 

Билбија је раније, на основу признања кривице, за давање мита осуђен на новчану казну од 500 КМ. 

Пресуду Баровићу и Ристићу је изрекло вијеће којим је предсједавао судија Пане Гаврић који је истакао да је суд из доказа утврдио да су починили кривична дјела за која их је осудио. 

Истакао је да је у недостатку доказа Баровић ослобођен оптужби да је од власника и пословође у фирми "НД Пиле пром" Немање Шаренгаће узео 5.000 евра и 250 КМ како би избјегао да обави свој посао и изврши провјере те да му је затим  тражио још 500 КМ за убрзавање процедуре пререгистрације рачуна. 

Судија Гаврић казао је да суд није могао да поклони вјеру изјави свједока Шаренгаће јер је била мањкава, неувјерљива и недосљедна. 

Гаврић је истакао да ће обојица осуђених новчане казне морати да плате у року од три мјесеца од правоснажности пресуде, након чега ће се покренути принудна наплата.

- Уколико се у року од годину не наплати, новчана казна ће бити замијењена затвором тако што ће се за сваки 50 КМ, одредити дан затвора - појаснио  је Гаврић.

Пресудом је од Баровића одузето 5.000 КМ нелегално стечене имовинске користи као и 100 КМ. Од Ристичћа је одузето 100 КМ, а оба су обавезани да плате судске тропшкове. 

Оптужени инспектори ухапшени су у лани акцији "Сводна", када је у Баровићевој гаражи пронађено 21.400 евра скривених у књизи "Етички кодекс за професионалне рачуновође".

ЖАЛБЕ

Жалбе на пресуду најавили су и Републичко тужилаштво и одбрана. 

- Мој клијент је осуђен на незаконитим доказима. Претрес његове канцеларије на дан када је ухапшен у једном дијелу од 09 до 13.35 часова вршен је незаконито без наредбе. Њега и адвоката су инспектори извели из просторије док су полицајци остали унутра. Новац је нађен тек када је поново настављен претрес по добијању наредбе. Упитно је ко га је оставио - казала је бранилац Немање Баровића, Јасминка Јовишевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана