Ukinuta presuda poreskim inspektorima

GS
Ukinuta presuda poreskim inspektorima

BANjALUKA-  Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je presudu nekadašnjim inspektorima Poreske uprave Republike Srpske Nemanji Baroviću i Mihajlu Ristiću kojom su osuđeni na pet i po godina zatvora zbog primanja mita.

ATV piše da je presuda ukinuta nakon što je sudsko vijeće Vrhovnog suda Republike Srpske uvažilo žalbe branilaca optuženih i predmet vratilo Okružnom sudu u Banjaluci na ponovno suđenje. Istovremeno, sud je odbio žalbu Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, pa je oslobađajući dio presude potvrđen.

Ukinutom presudom Barović je osuđen na tri i po godine zatvora, te kaznu od 6.000 KM. Ristić je osuđen na dvije godine zatvora i 3.000 KM novčane kazne. Barović je oglašen krivim za dvije od četiri tačke optužnice, a Ristić za jedan slučaj uzimanja mita.

Prema optužnici Barović je kao službeno lice od Momira Lajšića primio mito u iznosu od 5.000 KM da bi mu „sredio“ da ne dobije krivičnu prijavu, te da plati 30.000 umjesto 120.000 KM za poreske obaveze.

Tereti se i da je zajedno sa Ristićem uzeo mito od vlasnika prodavnice "Nina" Marinka Bilbije za manju kaznu i "sređivanje" uočenih nepravilnosti. Navodi se da su oni tada za te usluge dobili po 100 KM. Bilbija je ranije, na osnovu priznanja krivice, za davanje mita osuđen na novčanu kaznu od 500 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana