УНА о детаљима убиства Башића: Миљатовић ликвидацију плаћену 50.000 евра припремао мјесецима, пиштољ бацио у Врбас

ГС
Foto: Д. Поздеровић, Архива

БАЊАЛУКА - Ликвидација начелника Сектора криминалистичке полиције у Приједору Раденка Башића, према признању осумњиченог за ово убиство Александра Миљатовића, спремана је мјесецима, а убиство је договорено за 50.000 евра, сазнаје УНА.

Увиђајем је утврђено да је Башић с леђа погођен у потиљак из близине, хицем из пиштоља калибра 7,65 милиметара, а Миљатовић  је у исказу навео да је пуцао кроз пластичну кесу, те је да је, како наводи Уна пиштољ, којим је извршио злочин, бацио у ријеку Врбас.

Истражиоце је, сазнаје УНА, одвео на ту локацију и за оружјем трагају рониоци Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске.

Открио је и да је запалио одјећу, коју је носио на себи у вријеме убиства, а УНА наводи да је згариште  пронађено, као и одређени трагови.

Миљатовић је, потврђено је јуче „Гласу Српске“ признао злочин, а тврди да је ликвидацију наручио Далибор Раилић звани Дуги из Приједор. Раилића је Суд БиХ притворио 26. марта, на приједлог Тужилаштва БиХ. С Раилићем га је, како је навео Миљатовић, повезао саучесник. 

Пред адвокатом је током испитивања, преноси УНА, испричао да је бруталну ликвидацију припремао више од три мјесеца.

Како је навео извор УНЕ, Миљатовић је из Лакташа долазио у Приједор, притом мијењајући возила како би остао непримјећен.

-Башић је у једном тренутку примјетио да га неко прати. Сумњао је да му је неко "за петама" и због тога је промијенио одређене навике и мјесец дана направио "паузу". Откривен је и видео снимак на којем се види особа, исте конституције као и извршилац, која Башића прати прије убиства - тврди добро упућени извор УНЕ.

Према Миљатовићевом исказу, његов мотив за убиство начелника приједорске крим полиције било је користољубље јер, како је навео, за то недјело је договорио да му се исплати износ од 50.000 евра. Исплата је договорена у двије рате. Дио као капара, а други дио по "обављеном послу".

Досадашња истрага указује да је Башић постао препрека Раилићу да се бави трговином наркотика и другим криминалним дјелима.

На лицу мјеста није пронађена чаура, а Миљатовић у исказу наводи да је пуцао кроз платнену врећу. Чаура је остала у врећи, коју је однио са собом.

Након хладнокрвне егзекуције пјешке је побјегао према зградама у насељу Пећани, гдје је наводно паркирао аутомобил. Истражиоцима је тврдио да се сам одвезао града, а онда је пресјео у други аутомобил у којем га је чекао кум који га је одвезао у Бањалуку и пиштољ, којим је извршио злочин, бацио у ријеку Врбас.

-Сви детаљи о којима је говорио у исказу, подударају се са бројним доказима који су до сада откривени. Међу њима су и бројни снимци с надзорних камера, који потврђују кретње како прије, тако и послије убиства - тврди извор УНЕ близак истрази.

На расвијетљавању убиства Раденка Башића полиција је даноноћно радила, а у истрагу је било укључено око 200 полицијских службеника Управе за организовани и тешки криминалитет МУП-а Српске, Полицијске управе Приједор, Специјалне антитерористичке јединице (САЈ) и Жандармерије.

Миљатовић је ухапшен у акцији полиције у ноћи између 26. и 27. марта, а тада је приведено 20 особа. Међу њима је био и његов блиски пријатељ који је означен као помагач чији идентитет није саопштен.

„Глас“ незванично сазнаје да ту другу ухапшену особу терете за помоћ у припреми злочина и да је возио аутомобил са којим је довезао убицу до мјеста злочина и одвезао га са истог. Миљатовић је наводно “пао” на полиграфу па је истражиоцима све признао.

- Он је признао да је био директни извршилац те је испричао да је убиство наручио Далибор Раилић - рекао је извор близак истрази.

Директор Полиције Републике Српске Синиша Кострешевић потврдио је да је ухапшен директни извршилац убиства Башића, али није наводио идентитет и друге детаље.

Миљатовић је, иначе, 2008. године осуђен на 16 и по година затвора због убиства Саше Илића званог Шпанац у Бањалуци. Заједно с њим на 15 година осуђена је његова тадашња дјевојка Јелена Тегел. Обоје су у вријеме убиства имали по 19 година, због чега су у медијима названи "бањалучки Бони и Клајд".

Раилић који је означен као наручилац злочина  ухапшен је 23. марта због како је тад речено учешћа у убиству Башића, али је одлуком Окружног тужилаштва Приједор пуштен. Недуго затим опет је приведен. Након тога је предат Тужилаштву БиХ на основу чијег захтјева му је Суд БиХ одредио притвор, али због сумње да је починио организовани криминал и шверц наркотицима.

Раилић је повезиван са нарко-групом Душана и Миливоја Ловреновића која је разбијена у акцији “Сториџ 2”, а којом су обухваћене 22 особе због сумње да су дужи период кријумчарили дрогу из Албаније и Црне Горе у БиХ, а потом у ЕУ.

У оквиру истраге злочина одлуком Окружног суда у Приједору у петак је притворен Синиша П. којем се на терет ставља помагање у овом тешком убиству.

Башић је убијен у понедјељак, 21. марта у приједорском насељу Пећани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана