Razriješeno ubistvo načelnika kriminalističke policije u Prijedoru: Miljatović priznao zločin i otkucao naručioca Railića

Nebojša Tomašević
Razriješeno ubistvo načelnika kriminalističke policije u Prijedoru: Miljatović priznao zločin i otkucao naručioca Railića

BANjALUKA - Aleksandar Miljatović priznao je da je ubio načelnika kriminalističke policije u Prijedoru Radenka Bašića, dok je kao naručioca i organizatora zločina odao poznatog dilera Dalibora Railića zvanog Dugi iz Prijedora, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

Miljatović je uhapšen u akciji policije u noći između 26. i 27. marta u kojoj je privedeno 20 osoba. Među njima je bio i njegov bliski prijatelj koji je označen kao pomagač čiji identitet nije saopšten. Nezvanično saznajemo da drugu uhapšenu osobu terete za pomoć u pripremi zločina i da je vozio automobil sa kojim je dovezao ubicu do mjesta zločina i odvezao ga sa istog. Miljatović je navodno “pao” na poligrafu pa je istražiocima sve priznao.

- On je priznao da je bio direktni izvršilac te je ispričao da je ubistvo naručio Dalibor Railić - rekao je izvor blizak istrazi.

Direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević potvrdio je da je uhapšen direktni izvršilac ubistva Bašića, ali nije navodio identitet i druge detalje.

- Drugu uhapšenu osobu sumnjičimo da je bila pomagač - rekao je Kostrešević i dodao da se istraga vodi pod nadzorom Okružnog tužilaštva u Prijedoru, ali će je vjerovatno preuzeti Republičko tužilaštvo.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova  Srpske saopšteno je da je u noći 26. na 27. mart na području Banjaluke privedeno 20 osoba nad kojima je izvršena kriminalistička obrada.

- Pored prethodno osumnjičenog organizatora i naručioca ubistva kojem je na prijedlog Tužilaštva BiH određen pritvor, identifikovali smo i neposrednog izvršioca i saučesnike u izvršenju krivičnog djela - navodi se između ostalog u saopštenju MUP-a RS.

Dodaje se da se istraga o ubistvu Bašića i dalje nastavlja u saradnji sa nadležnim tužilaštvima.

Dalibor Railić koji je označen kao naručilac zločina  uhapšen je 23. marta zbog kako je tad rečeno učešća u ubistvu Bašića, ali je odlukom Okružnog tužilaštva Prijedor pušten. Nedugo zatim opet je priveden. Nakon toga je predat Tužilaštvu BiH na osnovu čijeg zahtjeva mu je Sud BiH odredio pritvor, ali zbog sumnje da je počinio organizovani kriminal i šverc narkoticima. Railić je povezivan sa narko-grupom Dušana i Milivoja Lovrenovića koja je razbijena u akciji “Storidž 2”, a kojom su obuhvaćene 22 osobe zbog sumnje da su duži period krijumčarili drogu iz Albanije i Crne Gore u BiH, a potom u EU. Izvor blizak istrazi je kazao da se upravo obračun sa narko-mafijom navodi kao jedan od mogućih motiva ubistva Bašića. U okviru istrage zločina odlukom Okružnog suda u Prijedoru u petak je pritvoren Siniša P. kojem se na teret stavlja pomaganje u ovom teškom ubistvu.

Bašić je ubijen u ponedjeljak, 21. marta u prijedorskom naselju Pećani. Ubica mu je prišao s leđa i pucao mu u potiljak najvjerovatnije iz pištolja kalibra 7,65 milimetara. Na licu mjesta nisu nađeni ni čaura, niti ispaljeni kuršum.

Dopust

Aleksandar Miljatović u vrijeme počinjenja zločina  bio je na uslovnom otpustu sa izdržavanja kazne za ubistvo Saše Ilića Španca.

Kako “Glas Srpske” saznaje njemu je privremena sloboda isticala u novembru ove godine nakon čega bi postao slobodan čovjek jer je izdržao svoju kaznu. On je ležao u zatvorima u Foči i na Tunjicama. Kako nezvanično saznajemo  tamo je bio  uzoran  zbog čega je u skladu sa zakonom i dobio uslovni otpust, a krajem 2020. godine je uslovno pušten na slobodu.

Miljatović je 2008. godine osuđen na 16 i po godina robije zbog ubistva Ilića koje se desilo 30. avgusta 2007. godine na parkingu ispred Kliničkog centra u Banjaluci. Zajedno s njim na 15 godina zatvora osuđena je njegova tadašnja djevojka Jelena Tegel.

Dodik pohvalio MUP

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je MUP-u Republike Srpske na efikasnoj akciji koja je dovela do hapšenja nalogodavaca i osumnjičenih za ubistvo Radenka Bašića.

- Informisan sam da je riječ o licima na koja je policija odmah posumnjala da su počinioci, jer su brzo došli do informacija ko je i nalogodavac i šta je motiv - rekao je Dodik.

Istakao je da je ova akcija dokaz da u Republici Srpskoj neće vladati bezakonje, da niko nije iznad države i da će svako ko počini ovakvo ili bilo koje krivično djelo odgovarati.

- Porodici ubijenog policajca niko ne može nadoknaditi gubitak, ali on bi svakako bio strašniji da ubice nisu otkrivene i uhapšene - naglasio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana