Разријешeно убиство начелника криминалистичке полиције у Приједору: Миљатовић признао злочин и откуцао наручиоца Раилића

Небојша Томашевић
Разријешeно убиство начелника криминалистичке полиције у Приједору: Миљатовић признао злочин и откуцао наручиоца Раилића

БАЊАЛУКА - Александар Миљатовић признао је да је убио начелника криминалистичке полиције у Приједору Раденка Башића, док је као наручиоца и организатора злочина одао познатог дилера Далибора Раилића званог Дуги из Приједора, потврђено је “Гласу Српске”.

Миљатовић је ухапшен у акцији полиције у ноћи између 26. и 27. марта у којој је приведено 20 особа. Међу њима је био и његов блиски пријатељ који је означен као помагач чији идентитет није саопштен. Незванично сазнајемо да другу ухапшену особу терете за помоћ у припреми злочина и да је возио аутомобил са којим је довезао убицу до мјеста злочина и одвезао га са истог. Миљатовић је наводно “пао” на полиграфу па је истражиоцима све признао.

- Он је признао да је био директни извршилац те је испричао да је убиство наручио Далибор Раилић - рекао је извор близак истрази.

Директор Полиције Републике Српске Синиша Кострешевић потврдио је да је ухапшен директни извршилац убиства Башића, али није наводио идентитет и друге детаље.

- Другу ухапшену особу сумњичимо да је била помагач - рекао је Кострешевић и додао да се истрага води под надзором Окружног тужилаштва у Приједору, али ће је вјероватно преузети Републичко тужилаштво.

Из Министарства унутрашњих послова  Српске саопштено је да је у ноћи 26. на 27. март на подручју Бањалуке приведено 20 особа над којима је извршена криминалистичка обрада.

- Поред претходно осумњиченог организатора и наручиоца убиства којем је на приједлог Тужилаштва БиХ одређен притвор, идентификовали смо и непосредног извршиоца и саучеснике у извршењу кривичног дјела - наводи се између осталог у саопштењу МУП-а РС.

Додаје се да се истрага о убиству Башића и даље наставља у сарадњи са надлежним тужилаштвима.

Далибор Раилић који је означен као наручилац злочина  ухапшен је 23. марта због како је тад речено учешћа у убиству Башића, али је одлуком Окружног тужилаштва Приједор пуштен. Недуго затим опет је приведен. Након тога је предат Тужилаштву БиХ на основу чијег захтјева му је Суд БиХ одредио притвор, али због сумње да је починио организовани криминал и шверц наркотицима. Раилић је повезиван са нарко-групом Душана и Миливоја Ловреновића која је разбијена у акцији “Сториџ 2”, а којом су обухваћене 22 особе због сумње да су дужи период кријумчарили дрогу из Албаније и Црне Горе у БиХ, а потом у ЕУ. Извор близак истрази је казао да се управо обрачун са нарко-мафијом наводи као један од могућих мотива убиства Башића. У оквиру истраге злочина одлуком Окружног суда у Приједору у петак је притворен Синиша П. којем се на терет ставља помагање у овом тешком убиству.

Башић је убијен у понедјељак, 21. марта у приједорском насељу Пећани. Убица му је пришао с леђа и пуцао му у потиљак највјероватније из пиштоља калибра 7,65 милиметара. На лицу мјеста нису нађени ни чаура, нити испаљени куршум.

Допуст

Александар Миљатовић у вријеме почињења злочина  био је на условном отпусту са издржавања казне за убиство Саше Илића Шпанца.

Како “Глас Српске” сазнаје њему је привремена слобода истицала у новембру ове године након чега би постао слободан човјек јер је издржао своју казну. Он је лежао у затворима у Фочи и на Туњицама. Како незванично сазнајемо  тамо је био  узоран  због чега је у складу са законом и добио условни отпуст, а крајем 2020. године је условно пуштен на слободу.

Миљатовић је 2008. године осуђен на 16 и по година робије због убиства Илића које се десило 30. августа 2007. године на паркингу испред Клиничког центра у Бањалуци. Заједно с њим на 15 година затвора осуђена је његова тадашња дјевојка Јелена Тегел.

Додик похвалио МУП

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је МУП-у Републике Српске на ефикасној акцији која је довела до хапшења налогодаваца и осумњичених за убиство Раденка Башића.

- Информисан сам да је ријеч о лицима на која је полиција одмах посумњала да су починиоци, јер су брзо дошли до информација ко је и налогодавац и шта је мотив - рекао је Додик.

Истакао је да је ова акција доказ да у Републици Српској неће владати безакоње, да нико није изнад државе и да ће свако ко почини овакво или било које кривично дјело одговарати.

- Породици убијеног полицајца нико не може надокнадити губитак, али он би свакако био страшнији да убице нису откривене и ухапшене - нагласио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана