Привредни криминал однио 76 милиона КМ

Невена Бунић
Привредни криминал однио 76 милиона КМ

Бањалука - Привредним криминалом у првих десет мјесеци ове године Републици Српској нанесена је штета од чак 76 милиона КМ, док је тај износ у истом периоду прошле године био скоро дупло мањи, 38 милиона КМ.

Министарство унутрашњих послова РС је у првих десет мјесеци открило 654 случаја привредног криминала, што је за 52 више у односу на исти период лани када су забиљежена 602 случаја.

Подаци МУП-а РС говоре да је у периоду од јануара до октобра 2017. тужилаштвима поднесен 431 извјештај о почињеним кривичним дјелима у привреди РС, што је за 6,2 одсто више него лани. Пријављено је 517 извршилаца, што је за 2,5 одсто мање него претходне године.

- Највише је евидентирано кривичних дјела скидање или повреда службеног печата, проневјера, злоупотреба службеног положаја, као и фалсификовање новца - рекла је портпаролка Министарстава унутрашњих послова Републике Српске Даница Гњатовић.

Додала је да се против једног лица може поднијети више извјештаја, као и да је могуће да се један извјештај подноси против више лица.

Највећи ударац привреди Српске задала су четири држављанина Литваније, који су злоупотребама и малверзацијама стекли противправну имовинску корист у предузећу „Алумина“ Зворник од 26,88 милиона КМ и 165.000 америчких долара. Литванци Миндаугас Казакевициус и Гиедриус Григаулиц осумњичени су да су починили кривично дјело злоупотреба овлашћења у привреди, а Виргиниус Вајега и Мартинас Угианскис за несавјестан рад у служби.

- Од значајнијих предмета комплетирани су и прослијеђени надлежним тужилаштвима предмети у вези са злоупотребама и малверзацијама у РУГИП-у РС и „Крајина осигурању“ а.д. Бањалука, са укупном материјалном штетом и противправном имовинском користи од око 10 милиона КМ - казала је Гњатовићева.

Пријављени су и директор „Натура вите“ у Слатини код Теслића Владо Ђурић и његови сарадници због сумње да су оштетили предузеће „Планина“ за 4,44 милиона КМ. Међу директорима који су пријављени због сумње да су оштетили предузећа је и директорка у „Новој форми“ АД „Будућност“ из Шамца Маја Тодоровић, која се терети да је утајила 2,22 милиона КМ, а противправно стекла 5,4 милиона КМ.

Вишеград

МУП РС поднио је у септембру 2017. извјештај тужилаштву против бившег начелника Вишеграда Славише Мишковића због сумње да је злоупотребом положаја оштетио буџет ове општине за 5,73 милиона КМ. МУП је, наводећи иницијале, саопштио да је Мишковић осумњичен да је 2013. године, док је био начелник, искористио свој положај и омогућио да општина Вишеград купи хотеле „Вишеград“ и „Лотика“ и земљиште од „Србињепутева“ мимо свих процедура и на тај начин оштетио буџет општине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана