Пиштоље скривају под креветима, експлозив у шупама

Јелена Станић
Пиштоље скривају под креветима, експлозив у шупама

БАЊАЛУКА - Полиција је прошле године заплијенила велику количину нелегалног наоружања, а према информацијама са терена, становници Српске пиштоље без дозвола најчешће крију у спаваћим собама.

Да незаконито држање оружја није страно грађанима Српске, потврђују подаци да је полиција до децембра прошле године интервенисала 243 пута због ових кривичних дјела, те је заплијењена велика количина експлозивних средстава, оружја и муниције.

- У првих 11 мјесеци 2019. године заплијењено је шест килограма експлозива, 218 комада дугих цијеви, 60 комада кратких цијеви, 111 комада минско-експлозивних средстава и 21.526 комада муниције различите врсте и калибра - навела је портпаролка Министарства унутрашњих послова Републике Српске Мирна Миљановић.

Према подацима истражилаца са терена, кратке цијеви су најчешће биле сакривене у кућама и становима, док су дуге цијеви углавном нађене у помоћним објектима.

- Занимљиво је да су пиштољи без дозвола у највећем броју случајева били сакривени у спаваћим собама, па онда у другим просторијама у кућама, а неријетко и у оставама. Пушке и експлозиве скривали су у шупама и гаражама, а понекад и у пушницама - казао је извор из полиције и додао да становници Српске имају такву праксу због страха за властиту безбједност, али и безбједност своје породице.

Занимљиво је да је до децембра 2018. године евидентиран исти број кривичних дјела, али је заплијењено више нелегалног наоружања.

- У 2018. години одузето је 14 килограма експлозива, 255 комада дугих цијеви, 64 комада кратких цијеви, 239 комада минско-експлозивних средстава и 26.719 комада муниције различите врсте и калибра - рекли су у МУП-у Српске.

Рекордна количина наоружања заплијењена је у јулу прошле године у акцији "Лотика", када је ухапшен свештеник Бојан Глишић из Рогатице након што је прикривеним истражиоцима продао експлозив. Тада је на три локације, двије у Рогатици и једној у Вишеграду, пронађено око два килограма различитог експлозива, више иницијалних каписли, мина распрскавајућег усмјереног дејства (МРУД), више десетина метака различитог калибра, као и неколико СИМ картица и мобилних телефона.

Уништавање оружја

Више од 2.400 комада малог оружја и лаког наоружања, као и пратеће опреме уништено је 2018. године у кругу ливнице челика "Јелшинград" у Бањалуци. Тада је уништено више од 1.100 заплијењених пушака и пиштоља те више од 1.300 комада дијелова оружја и пратеће опреме, од десет полицијских агенција из БиХ. Акцију уништавања оружја организовао је Координациони одбор за контролу малог оружја и лаког наоружања у БиХ у сарадњи са Развојним програмом Уједињених нација у БиХ (УНДП БиХ) и Центром за контролу малог оружја и лаког наоружања у источној и југоисточној Европи (SЕЕSAC).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана