Пљачкаши из Грузије након Бањалуке планирали крађу у још једном граду

АТВ
Пљачкаши из Грузије након Бањалуке планирали крађу у још једном граду

Након крађе два милиона марака у Бањалуци огранизована група лопова из Грузије планирала је да се ”пресели” у Приједор гдје су највјероватније тражили нову погодну мету за напад, сазнаје АТВ.

Истражујући крађу у Бањалуци полиција је дошла до доказа који указују да су чланови ове криминалне групе у посљедњих неколико дана возилима долазили у Приједор, вјероватно како би припремили потребну логистику.

”Пронађени су снимци с надзорних камера који указују да су осумњичени одлазили у Приједор, гдје су осматрали терен, вјероватно тражећи идућу погодну мету. Могуће је и да су припремали терен за долазак извршиоца”, открива извор АТВ-а.

Користили стан у Козарској улици

Он наводи да током боравка у Бањалуци пљачкаши користили изнајмљени стан у новој згради у Козарској улици у Бањалуци, одакле су кренули у планирање и реализацију напада. Полиција је тај стан открила, као стан у Сарајеву који су такође изнајмили, али лопови и новац у њима нису затечени.

Досадашња истрага указује да су Грузини, прије пљачке у Бањалуци, починили неколико кривичних дјела у Федерацији БиХ. Сумња се да је једна од пљачки извршена у Калесији, на подручју Тузланског кантона, гдје је прошле године украдено око 300.000 марака, а не искључује се могућност да су одговорни за поједине крађе у Зеничко-добојском кантону.

Подсјетимо, због сумње да је учествовао у крађи два милиона марака у Бањалуци ухапшен је Ное Твалбеишвили (41), а трага се за још десет држљављана Грузије. Сви су идентификовани и за њима су расписане централне потјернице.

Твалбеишвили "причао" и пред тужиоцем

Сумња се да је Ное био организатор криминалне групе која је извела крађу два милиона марака у Бањалуци. Осим њега трага се за тројицом извршилаца пљачке, те још седам помагача који су им пружали логистичку подршку.

Бањалучко Тужилаштво је за Твалбеишвилија тражило одређивање једномјесечног притвора. Како сазнајемо он је и током испитивања пред тужиоцем дао ”активан исказ” у којем је открио одређене детаље о функционисању ове криминалне групе.

Начелник ПУ Бањалука Ђурица Вукелић на конференцији за медије је рекао да је ухапшени Грузин открио детаље о овој организованој криминалној групи, те да је његов исказ потврђен доказима, као и снимцима надзорних камера.

Имали подијељене улоге

Да се ради о добро организованој групи свједочи и чињеница да су сви чланови имали јасно подијељене улоге. Тако је неколицина осумњичених у БиХ довозила аутомобиле који су кориштени у осматрању терена и пљачки. Они би се након тога враћали у Грузију, авионима или аутобусима.

Потом је друга екипа долазила како би пратила жртве, утврђивала њихове навике, те ишла у пљачку без употребе оружја. Занимљиво је да у крађама нису били маскирани. Током истраге полиција је открила три возила која су коришћена у крађи два милиона. Ради се о ”сеату” и ”аудију”, пољских таблица, те ”пасату” њемачких таблица који је откривен у Добоју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана