Суђење у предмету "Трезор": Ауто са доказима отваран прије полиције

Небојша Томашевић
Суђење у предмету "Трезор": Ауто са доказима отваран прије полиције

БАЊАЛУКА - Одбрана оптужених за милионске пљачке у предмету “Трезор” указала је да су двије тренерке одузете током истраге у овом случају запаковане у исту кесу и послате на анализу, што је незаконито, а вјештак за ДНК вјештачења Дамир Марјановић потврдио је да је у том случају могућ пренос трагова с једног на други предмет.

Марјановић је саслушан у бањалучком Окружном суду у наставку поновљеног суђења оптуженима по захтјеву тужилаштва.

У овом случају тренутно се суди Јовици Караћу, Милошу Мрђану, Аљоши Галићу и Ђорђу Ћулуму из Бањалуке, те Жељку Павловићу из Кнежева. Заједно са њима оптужени су и Томислав Кнежевић, који је у бјекству, те Синиша Страживук, против којег је раздвојен поступак због болести.

Овај вјештак је, како је рекао, у предмету “Трезор” вјештачио трагове с лица мјеста, а добијене резултате није поредио са неким од осумњичених. Свједок одбране, пензионисани полицајац који је радио на заштити од пожара, Милован Вукобрат потврдио је да је био на лицу мјеста проналаска “аудија А8”,  који је, према оптужници, кориштен при пљачки Рајфајзен банке. Вукобрат је рекао да је ауто био изгорио, а када му је показана фотографија начињена током истраге, казао је да се не сјећа тог возила. Одбрана је указала да је ово возило извлачено и отварано прије него што је полиција из њега узела трагове, па су тако сви докази који потичу из њега незаконити. По захтјеву предсједавајућег судског вијећа у овом случају биће саслушани тужилац Живана Бајић, која је раније поступала у истрази, али и адвокат Рајко Дукић, који је заступао свједока Далибора Марића, који је прије тога имао статус осумњиченог. Марић је раније на поновљеном суђењу рекао да не зна ништа о пљачки Комерцијалне банке.

Нагласио је да је ранију изјаву, у којој је открио учеснике пљачке и признао своје учешће, дао под уцјеном у тужилаштву. Тужилаштво оптужене из предмета “Трезор” терети да су били чланови злочиначког удружења које је од 2008. до краја 2011. починило више оружаних пљачки на подручју Бањалуке, Приједора и Кнежева, те однијело близу два милиона марака. Између осталог, терете их за пљачку 1.035.230 КМ из Комерцијалне банке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана