Suđenje u predmetu "Trezor": Auto sa dokazima otvaran prije policije

Nebojša Tomašević
Suđenje u predmetu "Trezor": Auto sa dokazima otvaran prije policije

BANjALUKA - Odbrana optuženih za milionske pljačke u predmetu “Trezor” ukazala je da su dvije trenerke oduzete tokom istrage u ovom slučaju zapakovane u istu kesu i poslate na analizu, što je nezakonito, a vještak za DNK vještačenja Damir Marjanović potvrdio je da je u tom slučaju moguć prenos tragova s jednog na drugi predmet.

Marjanović je saslušan u banjalučkom Okružnom sudu u nastavku ponovljenog suđenja optuženima po zahtjevu tužilaštva.

U ovom slučaju trenutno se sudi Jovici Karaću, Milošu Mrđanu, Aljoši Galiću i Đorđu Ćulumu iz Banjaluke, te Željku Pavloviću iz Kneževa. Zajedno sa njima optuženi su i Tomislav Knežević, koji je u bjekstvu, te Siniša Straživuk, protiv kojeg je razdvojen postupak zbog bolesti.

Ovaj vještak je, kako je rekao, u predmetu “Trezor” vještačio tragove s lica mjesta, a dobijene rezultate nije poredio sa nekim od osumnjičenih. Svjedok odbrane, penzionisani policajac koji je radio na zaštiti od požara, Milovan Vukobrat potvrdio je da je bio na licu mjesta pronalaska “audija A8”,  koji je, prema optužnici, korišten pri pljački Rajfajzen banke. Vukobrat je rekao da je auto bio izgorio, a kada mu je pokazana fotografija načinjena tokom istrage, kazao je da se ne sjeća tog vozila. Odbrana je ukazala da je ovo vozilo izvlačeno i otvarano prije nego što je policija iz njega uzela tragove, pa su tako svi dokazi koji potiču iz njega nezakoniti. Po zahtjevu predsjedavajućeg sudskog vijeća u ovom slučaju biće saslušani tužilac Živana Bajić, koja je ranije postupala u istrazi, ali i advokat Rajko Dukić, koji je zastupao svjedoka Dalibora Marića, koji je prije toga imao status osumnjičenog. Marić je ranije na ponovljenom suđenju rekao da ne zna ništa o pljački Komercijalne banke.

Naglasio je da je raniju izjavu, u kojoj je otkrio učesnike pljačke i priznao svoje učešće, dao pod ucjenom u tužilaštvu. Tužilaštvo optužene iz predmeta “Trezor” tereti da su bili članovi zločinačkog udruženja koje je od 2008. do kraja 2011. počinilo više oružanih pljački na području Banjaluke, Prijedora i Kneževa, te odnijelo blizu dva miliona maraka. Između ostalog, terete ih za pljačku 1.035.230 KM iz Komercijalne banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana